Vraag en antwoord: teelt van ggo's in de EU

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 2 september 2014, 16:43.

De EU heeft één van de strengste regelgevingen wat betreft genetisch gemodificeerde levensmiddelen ter wereld. De teelt van ggo's is alleen toegestaan na een grondige risicoanalyse. Echter, op vraag van lidstaten voor meer mogelijkhedenom de teelt van ggo's op hun grondgebied te beperken, heeft de Europese Commissie wijzigingen van de huidige EU-regels voorgesteld. Op 3 september wordt in de milieucommissie het standpunt van de Raad over deze kwestie besproken.

Is het toegestaan om genetisch gemodificeerde gewassen te telen in de EU?

Ja, maar alleen nadat ze zijn toegelaten op EU-niveau, na een strenge risicobeoordeling uitgevoerd door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA). Na autorisatie kunnen afzonderlijke EU-landen alleen het genetisch gemodificeerd product op hun grondgebied verbieden door gebruik te maken van de zogenaamde 'vrijwaringsclausule'. Ze moeten deze beslissing rechtvaardigen door aan te tonen dat dit ggo schade kan toebrengen aan mens of milieu.

Zijn er ggo’s die al in de EU worden geteeld en zijn er al lidstaten die dit hebben verboden?

Momenteel wordt slechts een gg-gewas - de insectresistente maïs MON 810 van Monsanto - geteeld in de EU. Sommige landen (Oostenrijk, Bulgarije, Griekenland, Duitsland, Hongarije, Italië, Luxemburg en Polen) hebben echter vrijwaringsclausules aangenomen om de teelt op hun grondgebied te verbieden.

Waarom wil de EU haar huidige systeem voor het toestaan van genetisch gemodificeerde producten veranderen?

Sommige lidstaten vroegen om meer vrijheid en flexibiliteit om de teelt van ggo's te verbieden of te beperken op hun grondgebied. In reactie daarop heeft de Commissie wijzigingen van de huidige regels voorgesteld en ze worden momenteel besproken in het Parlement en de Raad.

Wanneer zullen deze nieuwe regels van kracht worden?

In 2011 namen de leden een positief advies in eerste lezing aan met amendementen en na een aantal jaren heeft de Raad in juni een politiek akkoord bereikt . Dit stelt de medewetgevers in staatom verder te praten in de tweede lezing om tot overeenstemming over een gemeenschappelijke tekst te komen. Het voorstel is voorzien voor definitieve goedkeuring in 2015.

REF. : 20140902STO57801