Europese Commissie kondigt noodmaatregelen aan ter ondersteuning van de melksector

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op donderdag 28 augustus 2014.
Europese Commissie kondigt noodmaatregelen aan ter ondersteuning van de melksector
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 28 augustus 2014

Europese Commissie kondigt noodmaatregelen aan ter ondersteuning van de melksector

De Europese Commissie heeft vandaag aangekondigd dat zij particuliere-opslagsteun zal verlenen voor boter, mageremelkpoeder (MMP) en bepaalde kazen om zo de gevolgen van de Russische beperkingen op de invoer van zuivelproducten van de EU te verlichten en de negatieve gevolgen op de interne markt te beperken. De Commissie heeft tevens bevestigd dat de openbare-interventieperiode voor boter en MMP tot het einde van het jaar zal worden verlengd.

Dacian Cioloș, EU-commissaris voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling:

"Prijssignalen op de Europese zuivelmarkt wijzen erop dat het Russische verbod voelbaar begint te worden in de sector. Marktdeelnemers in een aantal lidstaten lopen exportinkomsten mis en moeten op zoek naar nieuwe afzetkanalen. De Europese zuivelsector heeft tijd en hulp nodig om zich aan deze situatie aan te passen. Vandaar onze gerichte marktsteun voor melkpoeder, boter en kaas voor de export. Zo nodig zullen aanvullende maatregelen worden genomen".

Wat verderop in zijn betoog blijkt de commissaris nog meer in petto te hebben:

"De komende dagen zal ik de lidstaten en het Europees Parlement een eerste volledige analyse voorleggen van de korte- en middellangetermijngevolgen van het Russische verbod voor de voornaamste Europese agrovoedingssectoren. Deze analyse zal vergezeld gaan van een overzicht van de beleidsopties. Mijn boodschap aan de EU-producenten mag inmiddels duidelijk zijn: zodra materiële risico's de kop opsteken die wijzen op een destabilisatie van de markt, zal ik het nieuwe GLB blijven inzetten om proactief de markt te stabiliseren".

De Commissie zal particuliere-opslagsteun voor boter en MMP beschikbaar stellen ter dekking van de dagelijkse kosten voor het opslaan van deze producten gedurende een periode van drie tot zeven maanden. Volgende week zal een ontwerpuitvoeringshandeling voor formele stemming aan het comité worden voorgelegd.

Omdat bepaalde kazen een belangrijk deel van de waarde van de EU-export naar Rusland vertegenwoordigen (in 2013 bijna 1 miljard euro) wil de Commissie de hierboven uiteengezette maatregel tot deze producten uitbreiden. De regels inzake de particuliere-opslagsteun voor kaas en de verlenging van de interventieperiode zullen worden gebundeld in een gedelegeerde handeling. De Commissie zal deze handeling in de nabije toekomst op tafel leggen in het kader van de urgentiemarktvoorschriften die zijn vastgesteld naar aanleiding van de hervorming van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) vorig jaar.

Achtergrond

Door in het kader van de bestaande GLB-marktvoorschriften particuliere-opslagsteun voor boter en MMP te verlenen, helpt de Commissie de kosten te financieren die gepaard gaan met de tijdelijke opslag van producten (minimaal 90 en maximaal 210 dagen). Het GLB betaalt een deel van de kosten van deze tijdelijke opslag (een vast tarief per ton, plus een vast dagbedrag per ton). De opgeslagen producten blijven eigendom van de marktdeelnemers, die verantwoordelijk zijn voor de verkoop van de producten zodra deze worden uitgeslagen.

Omdat bepaalde kazen een belangrijk deel van de waarde van de EU-export naar Rusland vertegenwoordigen (in 2013 bijna 1 miljard euro) wil de Commissie de hierboven uiteengezette maatregel tot deze producten uitbreiden. Aangezien krachtens de bestaande GLB-voorschriften alleen boter, MMP en kazen met een beschermde oorsprongsbenaming (BOB) of een beschermde geografische aanduiding (BGA) in aanmerking komen voor particuliere-opslagsteun, moeten uitzonderingsmaatregelen worden getroffen om alle naar Rusland geëxporteerde kazen onder de steunregeling te brengen.

Vorig jaar heeft de EU ter waarde van 2,3 miljard euro zuivel naar Rusland geëxporteerd, vooral in de vorm van kaas (1 miljard euro), maar ook voor voedselbereidingen (GN 2106 90 - 0,47 miljard euro), boter en boterolie (0,14 miljard euro), verse melkproducten (0,10 miljard euro), eindproducten (1901 90 - 0,09 miljard euro), MMP (0,07 miljard euro) en weipoeder (0,03 miljard euro). In 2013 hebben 25 lidstaten kaas naar Rusland geëxporteerd; de grootste hoeveelheid kwam uit NL, LT, FI, PL, DK, DE, IT, FR en LV.

Deze maatregelen voor de zuivelsector komen bovenop de urgentiemaatregelen voor marktondersteuning die al zijn aangekondigd: op 11 augustus voor perziken en nectarines (ter waarde van 32,7 miljoen euro) en op 25 augustus voor bederfelijke soorten groenten en fruit (125 miljoen euro).

Zie ook: http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I092075