Nederlands fregat Van Speijk begint aan EU-antipiraterijmissie

Met dank overgenomen van Ministerie van Defensie (Def) i, gepubliceerd op vrijdag 22 augustus 2014, 10:17.

Het multipurposefregat Zr. Ms. Van Speijk arriveert dit weekend bij de Afrikaanse Oostkust. Het schip lost het luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. De Zeven Provinciën af in de EU-antipiraterijmissie Atalanta bij Somalië. De Zeven Provinciën vertrekt vandaag richting Den Helder waar het naar verwachting 5 september aankomt.

Defensie draagt al sinds 2009 bij aan de antipiraterijmissies van de NAVO en de EU. De door de Europese Unie i geleidde missie Atalanta richt zich op het terugdringen van piraterij voor de kust van Somalië.

Zeerovers

Naast het verstoren van zeerovers in de Golf van Aden en de Indische Oceaan, vindt onder EU-vlag bescherming en escortering plaats van kwetsbare vaartuigen en schepen varend voor het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties.

Over het schip

De Van Speijk heeft bijna 180 militairen aan boord, waaronder een specialistisch team van het Korps Mariniers en een Maltees boardingteam. Zij zijn getraind in het enteren van verdachte schepen. De marine heeft een NH90-helikopter ter beschikking voor verkenningen en het volgen van verdachte vaartuigen.

Belangrijke taak

De Zeven Provinciën bewees de afgelopen maanden zijn waarde in de Somalische wateren door bij te dragen aan een vrije doorvaart van handelswaar aan boord van schepen. Het aanpakken van piraterij scheelt de Nederlander geld. Spullen als televisies, kleding, I-pads of mobieltjes zouden duurder zijn als ze een veel langere route moeten afleggen omdat die wel veilig is.