Nederlandse ruimtelijke ordening steeds meer beïnvloed door EU

donderdag 21 augustus 2014

DEN HAAG (PDC i) - De Europese Unie i heeft een steeds grotere invloed op de ruimtelijke inrichting van Nederland. Omdat decentrale overheden slechts beperkt betrokken zijn bij het bedenken en vormgeven van EU-beleid, dient het Rijk i voldoende aandacht te schenken aan de naleving van Europese richtlijnen. Dit stelt het Planbureau voor de Leefomgeving i (PBL) in het rapport 'Europeanisering van de Nederlandse ruimtelijke ordening' dat gisteren is gepubliceerd. 

Het rapport van het PBL brengt de diverse vormen van Europeanisering in kaart. Hoewel er formeel geen Europees ruimtelijk beleid bestaat, wordt de ruimtelijke inrichting van Nederland voor een belangrijk deel in Brussel i bepaald. Enkele Europese richtlijnen zijn zelfs op initiatief van Nederland tot stand gebracht, zoals de Habitatrichtlijn en de Hoogwaterrichtlijn.

Hoewel de Rijksoverheid ervoor heeft gekozen de taken voor de ruimtelijke inrichting over te dragen aan gemeenten en provincies, hebben de lagere overheden een minder directe band met Europa dan het Rijk. De Rijksoverheid is hoofdverantwoordelijk voor de omzetting van Europese richtlijnen in nationale wet- en regelgeving. Ook wordt de Rijksoverheid aangesproken op de implementatie van Europese richtlijnen. Bovendien is het Rijk direct betrokken bij het Europese besluitvormingsproces. Volgens het PBL-rapport is het daarom gewenst dat de Rijksoverheid voldoende zicht houdt op de uitvoering van Europese wet- en regelgeving door decentrale overheden.

Bron: PBL