Nestor: het ontrafelen van mysteries van het universum op de bodem van de zee

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 13 augustus 2014, 9:00.

Het duurde meer dan 2000 jaar voordat de wetenschappelijke middelen waren ontwikkeld om het bestaan van atomen aan te tonen: de oude Grieken spraken al over hun bestaan . De nakomelingen van de oude Grieken blijven in de voorhoede van het wetenschappelijk onderzoek zoals het Nestor-project in Pylos, in het zuidwesten van Griekenland, toont.

In het kader van het Nestorproject wordt een onderwatertelescoop op de bodem van de Middellandse Zee ontwikkeld. Het zal neutrino's volgen in een poging om enkele van de grootste mysteries van het universum te ontrafelen.Neutrino’s zijn, zoals de Amerikaanse natuurkundige dr. Frederick Reines het uitlegt, "de kleinste hoeveelheid van de werkelijkheid ooit bedacht door een mens“. Door te reizen met de snelheid van het licht en niet beïnvloed door magnetische velden, brengen neutrino’s waardevolle informatie uit verre astrofysische bronnen. Meer over ze te weten komen, betekent begrijpen hoe het universum is gemaakt en werkt.

Echter, deze neutrino’s nauwkeurig volgen, blijkt zeer uitdagend te zijn. Kosmische straling die het aardoppervlak raakt, kan de metingen verstoren, maar ze kunnen worden bekeken door een ‘telescoop’ die ze diep onder water kan ontdekken.Het Nestorproject wordt ontwikkeld om die reden. Eenmaal voltooid, zal het op een diepte van 5200 meter op ongeveer 30 kilometer van het vasteland van de Peloponnesos worden geïnstalleerd.

Het zal waarschijnlijk mede worden gefinancierd door Horizon 2020, het vlaggenschip innovatie- en onderzoeksprogramma van de EU dat voor de periode 2014-2020 € 80 miljard zal toewijzen voor onderzoek, innovatie en technologische ontwikkelingen in de lidstaten.

"De EU heeft belangrijke technologische mogelijkheden en kan haar hoogopgeleide wetenschappers presenteren door middel van dit initiatief," zegt Dr. Giorgos Stavropoulos, een vooraanstaand fysicus in het Instituut voor Kern- en deeltjesfysica, dat verantwoordelijk is voor het experiment. Nestor kan ook gebruikt worden om seismologische, oceanografische en andere milieugegevens in kaart te brengen.

Net als bij andere infrastructurele projecten mede gefinancierd door de EU-structuurfondsen en het Europees Strategieforum voor onderzoeksinfrastructuren, wordt Pylos steeds aantrekkelijker voor bedrijven. In een land dat worstelt om uit de huidige economische crisis te komen, komt dit experiment als een grote kans voor economische ontwikkeling.

Dit artikel werd gepubliceerd in mei als deel van de serie ' Grenzen van de EU'.

REF. : 20140715STO52452

Bijgewerkt op: ( 12-08-2014 - 16:53)