Erdoğan verkozen tot president van Turkije

maandag 11 augustus 2014
gewijzigd

DEN HAAG (PDC i) - De Turkse premier Recep Tayyip Erdoğan i wordt de volgende president van Turkije. Erdoğan heeft ongeveer 52 procent van de stemmen gekregen bij de presidentsverkiezingen van gisteren. Dat blijkt uit de voorlopige uitslag. Erdogan zal de huidige president Abdulluh Gül gaan opvolgen.

Het is de eerste keer dat de Turkse bevolking rechtstreeks een president heeft gekozen. Voorheen deed het parlement dat. Door de benoeming van Erdoğan zal de macht van de premier waarschijnlijk verschuiven naar de president. De functie van president is in Turkije tot nu toe vooral ceremonieel en daarin wil Erdoğan verandering brengen. Hij wil onder meer dat de president hoge militairen en rechters mag benoemen. Als premier heeft hij het maximale aantal termijnen gediend.

In 2005 begon de Europese Unie i de toetredingsonderhandelingen met Turkije. Inmiddels is de kans dat Turkije lidstaat wordt van de EU kleiner dan negen jaar geleden. Met Erdoğan als president zal de kans op toetreding van Turkije tot de EU alleen maar kleiner worden, zo is de verwachting. Dat komt voornamelijk door het conservatieve en autocratische leiderschap van Erdoğan.

Bron: NOS, Euronews en EUobserver