VNL: militaire steun tegen ISIS

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op zondag 10 augustus 2014.

De Tweede Kamerfractie van VoorNederland (VNL) bepleit maandag in het schriftelijk overleg over de situatie in Irak dat Nederland behalve humanitaire hulp ook militaire hulp moet bieden.

De fractie is van mening dat terreurgroep ISIS vernietigd dient te worden. Onder geen beding mag er een kalifaat komen. Dit zou de veiligheid in het Midden-Oosten en de rest van de wereld ernstig in gevaar brengen.

Verkrachtingen, slavernij en massa-executies zijn aan de orde van de dag. Er is sprake van genocide.

“Christenen en Yezidi’s worden verdreven en op beestachtige wijze omgebracht. Ingrijpen was en is absoluut noodzakelijk. En Nederland moet ook militair steun geven”, aldus Kamerlid Van Klaveren.

Inbreng schriftelijk overleg Irak:

De leden van de Groep Bontes/Van Klaveren staan achter het militaire ingrijpen door de Verenigde Staten.

Terreurgroep ISIS (tegenwoordig IS) vormt een meer dan barbaarse groepering die uit naam van de islam de meest gruwelijke misdaden begaat. Verkrachtingen, slavernij en massa-executies zijn aan de orde van de dag. Christenen en Yezidi’s worden verdreven en op beestachtige wijze omgebracht. Ingrijpen was en is absoluut noodzakelijk. De Amerikanen bezigden al het woord ‘genocide’. Deelt het kabinet deze terechte duiding? Is hier ook volgens de minister sprake van genocide?

De minister van Buitenlandse Zaken stelde eerder dat christenen in Syrië niet systematisch worden vervolgd omdat dit niet van overheidswege gebeurt en oa deze groep grondwettelijk beschermd wordt. Wellicht dat de minister niet op de hoogte is van het feit dat groepen en mensen ook systematisch vervolgd kunnen worden door een andere entiteit dan een overheid, maar dat christenen systematisch vervolgd worden in Syrië is helaas een gegeven.

En dat er van de rechtsstaat weinig over is (nog los van de vraag of die rechtsstaat voorheen veel om het lijf had) mag ook duidelijk zijn. Graag horen we of de minister dat inmiddels ook inziet en of hij ook van mening is dat de vervolging van christenen, maar ook yezidi’s en andere groepen in Irak, systematisch van aard is en dat zijn eerdere reactie getuigde van weinig realiteitszin.

De leden van de Groep Bontes/Van Klaveren zijn van mening dat de terreurgroep ISIS vernietigd dient te worden. Er dient onder geen beding een kalifaat te komen. Het Westen mag niet hulpeloos toezien hoe deze barbaren onschuldige burgers afslachten en toewerken naar de vestiging van een terreurstaat. Naast humanitaire hulp in de vorm van voedseldroppings dient Nederland daarom ook in militair opzicht bij te dragen aan het bestrijden van dit kwaad. Hoe kijkt het kabinet aan tegen deze oproep?

De leden van de fractie wijzen verder op het gegeven dat de ontwikkeling van deze islamitische terreurorganisatie niet alleen een regionaal probleem is in het Midden-Oosten maar dat ook de Europese en nationale veiligheid in het geding zijn. Zo vechten oa uit Nederland afkomstige jihadisten mee. Deelt dit kabinet in die context de visie dat het hier ook een Europese en nationale aangelegenheid betreft? En is het kabinet als gevolg van de recente ontwikkelingen eindelijk bereid in te zetten op administratieve detentie bij terugkeerders, standaard uitzetting van (uit Irak en Syrië) teruggekeerde vreemdelingen en in geval van een dubbele nationaliteit, denaturalisatie en uitzetting?

Ook horen de leden van de fractie graag hoe dit kabinet oordeelt over de schandalige en totale apathie van de EU.

De leden van de Groep Bontes/Van Klaveren

wijzen het kabinet ten slotte opnieuw op de NAVO-afspraak om 2% van het BNP te besteden aan defensie. Erkent het kabinet dat die afspraak nagekomen dient te worden en ziet zij in dat de mondiale onrust en de groei van het islamitisch terrorisme dit ook noodzakelijk maken?

De leden van de fractie willen eindigen met de woorden, toegeschreven aan Edmund Burke: “The only thing necessary for the triumph of evil is for good men doing nothing.”