Debat vliegramp Oekraïne in Tweede Kamer: roep om Europese top

vrijdag 25 juli 2014

DEN HAAG (PDC i) - Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de toedracht en afwikkeling van de ramp met vlucht MH17 boven de oostelijke Oekraïne. De standpunten van de regering en politieke partijen voor zover zij een Europese dimensie hebben:

D66

,,Onze houding met Rusland moet fundamenteel veranderen.'' Dat stelde Sjoerd Sjoerdsma (D66) vrijdag in een debat in de Tweede Kamer met premier Mark Rutte i en minister Ivo Opstelten i (Veiligheid en Justitie) over de vliegramp in Oekraïne. ,,Het recht moet zegevieren.''

D66 wil nieuwe sancties tegen Rusland waaronder een Europees wapenembargo. Sjoerdsma wil weten hoe het kabinet hierover denkt en wanneer Europese leiders bijeenkomen om hierover te praten. Bij de vliegramp met het toestel van Malaysia Airlines kwamen 298 mensen om onder wie 194 Nederlanders.

GroenLinks

Liesbeth van Tongeren i van GroenLinks wil van het kabinet weten of ,,iedereen die nu op Schiphol komt'' ervan kan uitgaan dat zijn of haar vlucht niet over conflictgebieden gaat. Dat zei ze in het debat in de Tweede Kamer over de vliegtuigramp.

Ze wees erop dat veiligheid en gerechtigheid vóór economische belangen gaan. Ze wil ook weten of er een speciale EU-top i kan komen.

PvdA

Regeringspartij PvdA dringt aan op een Europese top van staats- en regeringsleiders over nieuwe stappen tegen Rusland. Dat bleek vrijdag in de Tweede Kamer waar gesproken wordt over het neerschieten van het toestel van Malaysia Airlines.

Premier Mark Rutte voelt hier ook wel voor. Hij stelt daarbij wel een voorwaarde. ,,Dan moet de Raad wel tot een conclusie komen.'' Binnen Europa is verdeeldheid over vervolgstappen. Rutte zei hier steeds over in contact te staan met andere regeringsleiders om tot een eenheid te komen.

Bron: ANP