‘Nationaal Coördinator Bestrijding Georganiseerde Misdaad’

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op dinsdag 15 juli 2014.

Vragen van de Leden Bontes en Van Klaveren (VNL) aan de minister van Veiligheid en Justitie over de onbeheersbare georganiseerde criminaliteit in Noord-Brabant en Limburg.

  • 1. 
    Bent u bekend met het bericht ‘Misdaad piekt in Brabant, Limburg’?*
  • 2. 
    Klopt het dat zich in Noord-Brabant en Limburg enkele van de grootste wietproducenten en producenten van synthetische drugs ter wereld bevinden?
  • 3. 
    Klopt het dat er in Noord-Brabant en Limburg met georganiseerde criminaliteit miljarden worden verdiend? Klopt het dat er alleen al in de regio Tilburg dagelijks liefst 2.500 mensen actief zijn in de wietteelt? Klopt het dat enkele topcriminelen in Noord-Brabant en Limburg de status van miljardair hebben bereikt?
  • 4. 
    Klopt het dat een oud-wethouder als adviseur optreedt voor ‘bij xtc-productie betrokkenen’? Klopt het dat een broer van een huidige wethouder nauwe banden onderhoudt met criminelen? Klopt het dat politieagenten worden omgekocht? Klopt het dat burgemeesters worden bedreigd door criminelen? Klopt het dat in steeds grotere mate onderwereldfiguren via stromannen, soms oud-politici, greep proberen te krijgen op de bovenwereld? Kunt u cijfers verstrekken aangaande het aantal omgekochte agenten en corrupte (oud-)politici?
  • 5. 
    Klopt het dat recent de top van het Openbaar Ministerie en de politie bijeen zijn geweest in het kader van de bestrijding van de georganiseerde criminaliteit in Noord-Brabant en Limburg? Wat zijn de uitkomsten van die ontmoeting? Op welk wijze gaat u de georganiseerde misdaad bestrijden? Deelt u onze mening dat het de hoogste tijd is voor een ‘Nationaal Coördinator Bestrijding Georganiseerde Misdaad’? Zo nee, waarom niet?

*Nos.nl, 14 juli 2014