Werkgelegenheid: de Commissie stelt voor 1,6 miljoen EUR uit het Globaliseringsfonds beschikbaar te stellen voor Nederlandse werknemers in de bouwsector

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op donderdag 3 juli 2014.
Werkgelegenheid: de Commissie stelt voor 1,6 miljoen EUR uit het Globaliseringsfonds beschikbaar te stellen voor Nederlandse werknemers in de bouwsector
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten

Europese Commissie i

Persbericht

Brussel, 10 juli 2014

Werkgelegenheid: de Commissie stelt voor 1,6 miljoen EUR uit het Globaliseringsfonds beschikbaar te stellen voor Nederlandse werknemers in de bouwsector

De Europese Commissie heeft voorgesteld om Nederland 1.6 miljoen EUR uit het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering i (EFG) beschikbaar te stellen om 475 ontslagen werknemers in de bouwsector in Gelderland en Overijssel aan een nieuwe baan te helpen. Het voorstel wordt nu ter goedkeuring aan het Europees Parlement i en de Raad van ministers i van de EU voorgelegd.

EU-commissaris voor Werkgelegenheid, sociale zaken en inclusie László Andor i merkte op: "De crisis heeft bijzonder zware gevolgen gehad voor de bouwsector in Gelderland en Overijssel en de ontslagen werknemers ondervinden er moeilijkheden om een nieuwe baan te vinden. Dit voorstel om 1,6 miljoen EUR uit het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering ter beschikking te stellen, zou ertoe bijdragen hun kansen te verhogen op een overstap naar een nieuwe baan."

Nederland heeft steun van het EFG aangevraagd na het ontslag van 562 werknemers bij 89 kleine en middelgrote ondernemingen die actief zijn in de bouwsector in de provincies Gelderland en Overijssel, waar de sector een belangrijke werkgever is.

De door het EFG medegefinancierde maatregelen zouden de 475 werknemers met de zwaarste problemen bij het zoeken van een nieuwe baan helpen door middel van outplacementdiensten, beroepsopleiding en een mobiliteitspool. Het zou gaan om een flexibele pool voor werkzoekenden en werkgevers waarmee tijdelijke banen worden gecreëerd. Na een omscholing zouden werknemers op die manier de nodige werkervaring opdoen en zouden zij kunnen solliciteren naar nieuwe banen wanneer de tijdelijke tewerkstelling afloopt.

De totale geraamde kosten van het pakket maatregelen bedragen ongeveer 2,7 miljoen EUR, waarvan het EFG 1,6 miljoen EUR voor zijn rekening zou nemen.

Achtergrond

Er zijn drie belangrijke redenen voor de daling van de activiteit en de werkgelegenheid in de bouwsector en meer specifiek in de constructie van gebouwen. Zij hebben allemaal te maken met de financiële en economische crisis:

de banken passen strengere regels toe voor de verstrekking van hypotheken en leningen

de overheid heeft besparingsmaatregelen genomen om de staatsschuld en het begrotingstekort en dus de overheidsuitgaven te verminderen

er is sprake van een scherpe daling van de huizenprijzen, waardoor het moeilijk wordt huizen te kopen en te verkopen.

De bouwsector gaat in Nederland gestaag achteruit sinds 2008, het laatste jaar dat de omzet steeg ten opzichte van het voorgaande jaar (met alleen in 2011 een licht herstel).

Ongeveer 60 000 personen waren in Gelderland in de bouwsector werkzaam en 39 500 personen in Overijssel; deze aantallen vertegenwoordigen in deze regio’s respectievelijk 6,3 % en 7,3 % van de beroepsbevolking. De bouwsector speelt een belangrijke rol in de economie en de arbeidsmarkt van de provincies. De ontslagen in de sector zullen naar verwachting dus grote negatieve gevolgen hebben voor de lokale en regionale economie en voor de werkgelegenheid in het algemeen.

In 2012 vertegenwoordigde het aantal werklozen in de bouwsector in Gelderland en Overijssel 39 % van het totale aantal werklozen in deze sector voor het hele land. Het aantal werkloze bouwvakkers is in de periode januari 2011 - december 2013 verdubbeld.

Gelderland en Overijssel hebben reeds steun uit het EFG ontvangen voor andere gevallen van massale ontslagen in de drukkerijsector ( IP/10/1279 en IP/11/795 ) en de bouwsector ( IP/12/785 ).

Het openstellen van de handel voor de rest van de wereld houdt in het algemeen voordelen in voor groei en werkgelegenheid, maar kan ook banen kosten, met name in kwetsbare sectoren en onder laaggeschoolde werknemers. Daarom heeft Commissievoorzitter Barroso de oprichting voorgesteld van een fonds om hulp te bieden bij aanpassingen aan de gevolgen van de globalisering. Sinds het begin van zijn activiteiten in 2007 heeft het EFG 124 steunaanvragen ontvangen. De aanvragen betroffen ongeveer 500 miljoen EUR en meer dan 108 000 werknemers werden geholpen. Steeds meer lidstaten dienen EFG-aanvragen in voor steun in een groeiend aantal sectoren. Alleen al in 2013 werd voor meer dan 53,5 miljoen EUR steun verleend.

In juni 2009 zijn de EFG-regels herzien om de rol van het EFG te versterken als instrument voor vroegtijdige interventie dat deel uitmaakt van Europa's maatregelen ter bestrijding van de financiële en economische crisis. De herziene EFG-verordening is op 2 juli 2009 in werking getreden en het criterium van ontslagen ten gevolge van de crisis was van toepassing op aanvragen die de Commissie tussen 1 mei 2009 en 30 december 2011 heeft ontvangen.

Voortbouwend op deze ervaring en de toegevoegde waarde van het EFG voor de ondersteunde werknemers en de getroffen regio’s, werkt het Fonds tijdens de periode 2014-2020 verder, met de nodige verbeteringen, als uitdrukking van solidariteit van de Europese Unie i. Het toepassingsgebied van het instrument is uitgebreid zodat werknemers die wegens de economische crisis zijn ontslagen alsook werknemers met een tijdelijk contract, zelfstandigen, en, bij wijze van afwijking tot het einde van 2017, jongeren die geen baan hebben en geen onderwijs of opleiding volgen in regio’s met een hoge jeugdwerkloosheid, opnieuw in aanmerking komen.

Verdere informatie:

EFG-website

Videospots: http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=673&langId=nl&videosId=1621&vl=en

Europe acts to fight the crisis: the European Globalisation Fund revitalised

Facing up to a globalised world - The European Globalisation Fund

Website van László Andor

Volg László Andor op Twitter

Abonneer u op de gratis e-nieuwsbrief van de Europese Commissie over werkgelegenheid, sociale zaken en inclusie


1.

Relevante EU dossiers