Terugblik op de plenaire vergadering 1-3 juli 2014

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 4 juli 2014, 9:00.

Terugblik in beelden

De EP-leden i kwamen deze week bijeen voor de eerste vergadering van het EP i na de Europese verkiezingen. Ze verkozen de Voorzitter, ondervoorzitters en quaestoren en bespraken de resultaten van de laatste EU-top i. Aangezien Italië i het voorzitterschap van de Raad i van de EU op 1 juli van Griekenland i overnam, waren de resultaten van het vertrekkende voorzitterschap en de prioriteiten van het inkomende voorzitterschap ook onderwerp van debat. Lees verder voor de hoogtepunten.

De 751 leden van het EP kwamen bijeen voor de constituerende vergadering van het Europees Parlement, dat begint aan de achtste zittingsperiode sinds de eerste rechtstreekse verkiezingen in 1979.

Martin Schulz i werd herkozen als Voorzitter van het EP voor de komende twee en een half jaar. Hij kreeg 409 stemmen van de 612 uitgebrachte geldige stemmen.

De leden verkozen ook veertien ondervoorzitters en vijf quaestoren. Ondervoorzitters kunnen de Voorzitter vervangen. Quaestoren i houden zich bezig met administratieve en financiële zaken met betrekking tot de leden. Voor meer informatie over de gekozen Voorzitter, ondervoorzitters en quaestoren, bekijk onze infografiek.

Het EP besloot verder over de samenstelling van de parlementaire commissies die een centrale rol spelen in het vormgeven van de wetgeving. De voorzitters van de commissies zullen volgende week in Brussel i worden gekozen.

EU-besluitvormers moeten luisteren naar de roep om verandering, uitgedrukt door de kiezers bij de Europese verkiezinge,n zeiden de meeste leden in een debat over de uitkomst van de EU-top i van 26-27 juni.

Het verdiepen van de monetaire unie, voortgang betreft werkgelegenheid en groei en een efficiënter beheer van de grenzen waren de belangrijkste verworvenheden van het Grieks voorzitterschap van de Raad, van de EU, zei de Griekse premier Samaras zei in een debat op woensdag.

De Europese leiders moeten met overtuiging en vastberadenheid handelen om Europa i aan de leiding op het vlak van mondiale vraagstukken te houden, liet de Italiaanse premier Matteo Renzi eveneens op woensdag weten in een debat over het EU-voorzitterschap i van de Raad van zijn land.

De winnaars van onze gastfotograafwedstrijd bezochten het EP met hun camera's en namen foto’s van de meest interessante gebeurtenissen van de vergadering. De foto’s van Gábor Szellő en Alessandra Giansante worden op onze website en op Facebook en Flickr gepubliceerd.

REF. : 20140702STO51295

Bijgewerkt op: ( 03-07-2014 - 15:38)