Kleine overheid, lage belastingen

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op woensdag 2 juli 2014.

Voorzitter, de staat is het probleem, niet de oplossing. Elke liberaal weet dat. VNL staat dan ook voor een kleine overheid. Wij staan voor de ‘civil society’.

Voorzitter, ieder individu moet het beste uit zichzelf halen. De overheid moet daarbij niet in de weg lopen. De overheid moet zich vooral richten op haar kerntaken, zoals waken over onze veiligheid. Ook moet de overheid zo min mogelijk belasting heffen. Alleen op die manier kunnen burgers en ondernemers zich optimaal ontplooien. De BTW, inkomsten- en vennootschapsbelasting moeten dan ook fors omlaag. De schenk, erf- en overdrachtsbelasting moeten zelfs helemaal verdwijnen. Hoe betalen wij dat? Door te stoppen met ontwikkelingshulp, maar ook door de verzorgingsstaat in te krimpen. Dat kan ook met extreme lastenverlichting, zoals een vlaktaks van slechts 22 procent. Dan houden mensen echt geld over in hun portemonnee.

Voorzitter, zoals u weet typeert één van de twee regeringspartijen zichzelf als liberaal.

Maar wat is er liberaal aan het verhogen van de BTW? Wat is er liberaal aan het verhogen van de accijnzen? Wat is er liberaal aan het verhogen van het budget voor ontwikkelingshulp? Kortom, Voorzitter, wat is er liberaal aan de VVD?

De VVD, Voorzitter, zit onder de socialistische knoet van de Partij van de Arbeid. Veelzeggend is het volgende zinnetje in de brief die we vandaag bespreken: “Het kabinet benadrukt dat de verzorgingsstaat blijft bestaan .

Voorzitter, de verzorgingsstaat in zijn huidige vorm is uit de hand gelopen. Nederland moet af van deze verzorgingsstaat en op weg naar een moderne, liberale participatiesamenleving. Elke liberaal hoort dat te weten, zeg ik ook tegen de premier.

Al twintig jaar geleden schreef dr. Fortuyn in Elsevier: “Wat nodig is, is dus niet een verbouwing of renovatie van de Nederlandse verzorgingsstaat, maar complete afbraak. Na de afbraak zullen we nieuwbouw moeten plegen. Die nieuwe verzorgingsstaat is er evenwel alleen voor diegenen die echt niet voor zichzelf kunnen zorgen. 

En dat kan ook, Voorzitter, in een samenleving waar de overheid uw geld niet afpakt, maar teruggeeft.