Wereldmilieudag: de voortdurende strijd van het Parlement tegen klimaatverandering

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 5 juni 2014, 17:43.

‘Verhef je stem, niet de zeespiegel’ is het motto van wereldmilieudag. De dag die op donderdag 5 juni wordt gehouden, is dit jaar gewijd aan kleine eilanden en klimaatverandering. Het Europees Parlement i bevindt zich in de voorhoede om de opwarming van de aarde een halt toe te roepen door het aannemen van wetgeving om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en door de EU te begeleiden naar een koolstofarme economie.

Om de opwarming van de aarde tegen te gaan, heeft het Parlement maatregelen aangenomen om energie te besparen, CO2 i-uitstoot van het wegvervoer te verminderen, een verplichte energie- etikettering voor huishoudelijke apparaten aangenomen evenals strengere normen voor gefluoreerde gassen in airconditioning en diepvriezers.

Het Parlement heeft verder de ontwikkeling van tweede generatie biobrandstoffen ondersteund en goedkeuring verleend aan het bevriezen van de plannen voor de veiling van een aantal CO2- vergunningen om koolstofarme innovaties aan te moedigen.

De leden hebben ook plannen gesteund voor de vermindering van het gebruik van de meest voorkomende plastic zakken met ten minste 80 % tegen 2019.

Klimaatdoelstellingen ambitieus en bindend

Het Parlement heeft gepleit voor nog meer ambitieuze en bindende klimaatdoelstellingen. In februari riepen de leden op tot een verlaging van de CO2-uitstoot met 40% ten opzichte van 1990, een doelstelling van 30 % voor duurzame energie en een doelstelling van 40 % voor energie-efficiëntie tegen 2030.

Het Parlement heeft de EU opgeroepen om meer ambitie te tonen in de gesprekken voor het nieuwe wereldwijde klimaatveranderingsverdrag, dat naar verwachting zal worden goedgekeurd op de klimaatconferentie in Parijs in december 2015.

REF. : 20140605STO49002