Verkiezingsnacht voorbij: wat volgt?

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 26 mei 2014, 17:04.

Vijf van de kandidaten voor het Voorzitterschap van de Europese Commissie i en de voorlopige zetelverdeling in het Europees Parlement

De Europese verkiezingen liggen nu achter ons en de komende dagen moeten meer licht werpen op wie de volgende Commissievoorzitter zal zijn. Verder zal duidelijk moeten worden welke fracties een gemeenschappelijke basis gaan vinden om de agenda van het nieuwe Parlement vorm te geven. Hier een kort vooruitzicht.

De Conferentie van voorzitters (leiders van de parlementaire fracties en de EP-Voorzitter) komt dinsdagochtend 27 mei bijeen om te bespreken wat de uitslag van de Europese verkiezingen betekent voor het politieke landschap in Europa en het Parlement zelf, maar ook hoe ze de verkiezing van de Voorzitter van de Europese Commissie zal beïnvloeden.

Voor het eerst bij EP-verkiezingen, hebben Europese politieke partijen i officiële kandidaten voorgesteld voor het voorzitterschap van de Europese Commissie, het uitvoerend orgaan van de EU. De Commissie is verantwoordelijk voor het formuleren en handhaven van het EU-beleid dat de regeringen en het Europees Parlement goedkeuren. Op de verkiezingsavond lieten de meeste van deze kandidaten weten dat de nieuwe Commissievoorzitter één van hen moet zijn.

De officiële benoeming moet de komende weken van de Europese Raad i komen, waar de EU-staatshoofden en regeringsleiders bijeen komen. De eerste stap voor hen is het informele diner op dinsdagavond in Brussel om de kwestie te bespreken. Het EU-Verdrag stelt duidelijk dat bij de keuze van de kandidaat rekening moet worden gehouden met de uitslag van de verkiezingen.

De genomineerde kandidaat zal dan proberen om de steun van de politieke fracties in het Parlement te krijgen en naar verwachting zal tijdens de plenaire vergadering van 14-17 juli worden gestemd over de goedkeuring van de kandidaat van de Raad. Voor goedkeuring van het EP moet meer dan de helft van de EP-leden, dus minimaal 376 leden, goedkeuring verlenen.

Een ander punt om op te letten is of er nieuwe fracties ontstaan in het Parlement na de verkiezingen. Volgens het reglement van het Parlement, moet een fractie uit minstens 25 leden uit minimaal een kwart van alle EU- landen (7) bestaan. De officiële fracties in het EP moet vóór de eerste plenaire vergadering, die op 1 juli begint, worden vastgesteld.

Tijdens de eerste plenaire vergadering zullen een nieuwe EP-Voorzitter en ondervoorzitters worden gekozen. Meer informatie over de procedures zijn in deze infografiek te vinden.

De voorlopige uitslag die op maandagmiddag om 15.50 uur werd gepubliceerd, liet zien dat de EVP i 213 zetels zou krijgen en de fractie van de

Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten  i190 zetels. De Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa i krijgt 64 zetels en de Groenen/ Vrije Europese Alliantie i 53. De fractie van Europese Conservatieven en Hervormers i krijgt 46 zetels, de Confederale Fractie Europees Unitair Links/Noords Groen Links i krijgt 42 en de fractie Europa van vrijheid en democratie i krijgt 38 zetels. De leden of delegaties die in het vertrekkende parlement niet-fractiegebonden waren, hebben 41 zetels en er zijn 64 zetels gewonnen door nieuwe partijen of kandidaten die nog niet bij een fractie zijn aangesloten.

De uitslag zal worden aangepast totdat deze definitief is.

REF. : 20140526STO48431