Pinokkio: Is de EU (mede) verantwoordelijk voor de crisis in Oekraïne?

woensdag 23 april 2014

DEN HAAG (PDC i) - De bewering van schrijver en columnist Leon de Winter "De EU is (mede) verantwoordelijk voor de politieke crisis in Oekraïne" is niet te checken. Dat is de conclusie van pinokkiofactor.eu. "Het is niet onwaarschijnlijk dat de EU medeverantwoordelijk is voor een situatie van instabiliteit in Oekraïne. Maar een duidelijk verband is niet eenvoudig vast te stellen, omdat er zoveel partijen betrokken zijn bij dit conflict."

Pinokkiofactor.eu onderzoekt en beoordeelt beweringen over de Europese Unie i op hun waarheidsgehalte. Hoe langer de neus van Pinokkio, hoe meer onzin er volgens Pinokkio verkocht wordt.

Pinokkio zegt: Het staat de EU in principe vrij om verdragen te sluiten met andere landen, ook als daardoor openingen ontstaan in de invloedssfeer van een grootmacht als Rusland. Maar als het belang van heel Oekraïne voorop staat dan is het niet evident waarom Oekraïne een associatieverdrag i met de EU zou moeten sluiten. Wegen de economische voordelen van een associatieverdrag op tegen de eventuele economische nadelen als daardoor de band met Rusland verslechtert? Het was natuurlijk in de eerste plaats de toenmalige regering Janoekovitsj die het associatieverdrag moest beoordelen, maar dat betekent niet dat de EU niet hoeft na te denken over de mogelijke negatieve gevolgen ervan voor een land dat tussen twee machten ligt ingeklemd.

In het ideale geval kan Oekraïne zowel goede banden met de EU als Rusland hebben. Helaas lijkt deze rol voor Oekraïne momenteel niet weggelegd te zijn, vooral ook omdat het land zo verdeeld is. Met de kennis van nu en het belang van heel Oekraïne als ijkpunt kan daarom inderdaad volgehouden worden dat de EU waarschijnlijk wel medeverantwoordelijk is voor een situatie van instabiliteit in dit land. Maar een duidelijk verband is niet eenvoudig vast te stellen, ook omdat er zoveel partijen betrokken zijn bij dit conflict.

Bron: www.pinokkiofactor.eu