Twijfels over haalbaarheid alimentatievoorstel mede vanwege jurisprudentie EU

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op donderdag 17 april 2014, 2:58.

Op 29 januari en 26 maart debatteerde de Kamer met Bontes over diens initiatiefwetsvoorstel om de duur van de alimentatie te bekorten. Veel fracties toonden hun twijfels bij het voorstel. Zo zou het ouderen onevenredig treffen. VVD, PvdA en D66 stelden voor om de grondslag van het alimentatiesysteem te veranderen: verkort niet de duur, maar baseer de alimentatie op het verlies aan verdiencapaciteit door het huwelijk. Ook staatssecretaris Teeven is niet enthousiast over het voorstel. Hij heeft twijfels over de juridische houdbaarheid ervan, omdat het eigendomsrecht wordt aangetast.

Vragen over inbreuk op bestaande rechten

Mogen bestaande rechten door het voorstel worden aangetast? Bontes verwijst naar de wetsgeschiedenis. In 1994 veranderde de alimentatieduur van levenslang naar maximaal twaalf jaar. Waarom zou een volgende stap, naar maximaal vijf jaar, nu dan niet kunnen? Volgens Bontes blijft er een "heel sociale, warme regeling" over. In alle gevallen zal er namelijk vijf jaar partneralimentatie zijn. Daarmee wordt de huidige grondslag van lotsverbondenheid gehandhaafd. Het verlies aan verdiencapaciteit als grondslag acht hij onwerkbaar. 80% van de huidige problemen met partneralimentatie wordt met mijn voorstel voorkomen, betoogt Bontes.

Teeven wijst op mogelijke juridische gevolgen

Teeven constateert dat met een inperking van de alimentatieduur inbreuk wordt gemaakt op het eigendomsrecht. Immers, partneralimentatie is eigendom. Uit jurisprudentie bij het Europese Hof in Straatsburg blijkt dat zo'n ingreep uitgebreid moet worden beargumenteerd. Hij adviseert Bontes om goed te bekijken of de redenen die hij heeft gehad om zijn initiatiefvoorstel in te dienen, zwaarwegend genoeg zijn om een beperking van het eigendomsrecht te rechtvaardigen.

De Kamer debatteerde eerder op 29 januari en 26 maart over het initiatiefwetvoorstel. Zij stemt er op 22 april over.

ZIE OOK:

â-ª Het overzicht van de laatste debatten in het kort

â-ª De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.