Kamerstukken

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op maandag 31 maart 2014, 3:07.

Debat - De Europese verkiezingen werpen hun schaduw vooruit op het jaarlijkse debat over de Staat van de Europese Unie i. Is de Unie goed voor Nederland (Pechtold i, D66) of moet Nederland eruit (Madlener i, PVV)?

In het debat over de Staat van de Unie discussiëren Kamerleden, leden van het Europees Parlement en het kabinet over de Europese Unie. Europa moet relevanter worden voor Nederland, vindt premier Rutte i, waarbij herstel van werkgelegenheid de hoogste prioriteit heeft. "En daar is Europa voor nodig." VVD'er Verheijen i bepleit een "nieuwe nuchterheid": Europese samenwerking moet uiteindelijk in het belang van Nederland zijn. Niet doemdenken, niet dagdromen, maar de burger centraal stellen, zegt Maij i (PvdA). Ook Segers i (ChristenUnie) ziet de noodzaak van Europese samenwerking, maar "het moet wel soberder".Omtzigt i (CDA) wil minder nieuwe plannen en meer aandacht voor het resultaat van Europees beleid.

Er zijn zorgen over het draagvlak voor de Unie

Volgens SP'er Van Bommel i is het Europese project van vrede, veiligheid en welvaart verworden tot een project dat leidt tot massawerkloosheid, afbraak van sociale verworvenheden en de opkomst van extreemrechts. Onafhankelijk Kamerlid Bontes i wil een grootschalige overdracht van Europese bevoegdheden aan de lidstaten. Zolang Nederland miljarden blijft weggeven en de grenzen blijft opengooien zal de steun voor Europa alleen maar afnemen, weet Madlener. In 't Veld i (EP/D66) wil het draagvlak vergroten door meer democratie en een kleinere Europese Commissie. Minister Timmermans i (Buitenlandse Zaken) zegt dat Europa zich moet concentreren op hoofdzaken en denkt dat burgers vooral een groeiende werkgelegenheid en goed sociaal beleid willen.

Het belang van sociaal beleid wordt onderstreept

Breng de begrotingsnormen meer in evenwicht met de sociale normen, adviseert Maij. Zij wil landen waar de werkloosheid steil oploopt extra tijd geven om hun economie op orde te brengen. Ook Klaver i (GroenLinks) bepleit meer aandacht voor Europese solidariteit en duurzaamheid: reken landen niet alleen af op hun begrotingstekort, maar ook op hun sociale cohesie. De blinde focus op vrijhandel reduceert burgers tot consumenten en belastingbetalers, meent Ouwehand i (Partij voor de Dieren). Volgens Rutte kan met een verstandige mix van maatregelen het financieringstekort worden teruggedrongen zonder de sociale cohesie aan te tasten. Hij voegt toe dat een hoog financieringstekort altijd funest is voor de werkgelegenheid.

Bezorgdheid over Turkije wordt breed gedeeld

Volgens Verheijen "steekt de Turkse premier Erdogan een middelvinger op naar de eigen bevolking en de EU" door de rechtsstaat en de vrijheid van meningsuiting steeds verder aan banden te leggen. Het land gaat de verkeerde kant op, constateert ook De Lange i (EP/CDA). Van Bommel, Segers en Madlener willen daarom stoppen met de toetredingsonderhandelingen. Ook het kabinet maakt zich grote zorgen over de ontwikkelingen, reageert Timmermans. De recente ontwikkelingen zijn volgens hem fundamenteel in strijd met de waarden die de Europese landen met elkaar delen. Maar stoppen met de toetredingsonderhandelingen lijkt hem niet de juiste aanpak.

Minder energieafhankelijkheid van Rusland is wenselijk

Van Baalen i (EP/VVD) vindt dat Europa voor zijn energievoorziening minder afhankelijk moet worden van Rusland. Daar sluit Berman i (EP/PvdA) zich bij aan. Hij constateert dat Poetin voortaan het recht van de sterkste wil laten gelden. Het handelen van Poetin is "een brutale uitdaging aan de waarden van de Unie", meent Eickhout i (EP/GroenLinks), die pleit voor sancties. Timmermans erkent dat meer aandacht nodig is voor een grotere onafhankelijkheid in de energievoorziening, maar dat laat volgens hem onverlet dat een strategische langetermijnrelatie van de EU met Rusland belangrijk is.

De Kamer stemt op 8 april over de moties die bij dit debat zijn ingediend.

ZIE OOK:

â-ª Het overzicht van de laatste debatten in het kort

â-ª De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.