Protestantse Kerk Nederland tegen strafbaarstelling illegaliteit
Tijdens een door de SP-eurofractie op 18 maart georganiseerde bijeenkomst over bekeerlingen in de asielprocedure, nam Dr. Arjan Plaisier, scriba van de Protestantse Kerk Nederland, nadrukkelijk stelling tegen strafbaarstelling van illegaliteit: ´Illegalen hebben recht op een menswaardige behandeling, inclusief voedsel, kleding en onderdak. Strafbaarstelling lost niets op en verergert de situatie alleen maar. De PKN organiseert exodushuizen waarin afgewezen asielzoekers op humane wijze worden voorbereid op hun terugkeer. Dat is een veel humanere oplossing voor deze mensen'.
De bijeenkomst in het Europees Parlement ging over het beoordelen van asielverzoeken van mensen die zich bekeren tot een andere godsdienst en daar hun asielverzoek op baseren. In Nederland heeft de PKN aan de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) hierover een masterclass gegeven. Naar aanleiding hiervan heeft de IND samen met de PKN richtlijnen opgesteld voor IND-medewerkers, waarbij de focus meer op iemands motieven voor bekering is komen te liggen, dan op bijvoorbeeld bijbelkennis. Dr. Plaisier: ´Bekering is een zeer precair en ingewikkeld proces is, want het gaat daarbij om iemands identiteit en diepste gevoelens. Daarbij zijn vier factoren van belang: - het bekeringsverhaal, is het consistent en authentiek?, - de betekenis van het christelijke geloof in iemands leven, - basiskennis over het geloof en de doop op basis van de geloofsbelijdenis en - de praktijk, leeft iemand er echt naar, gaat iemand naar de kerk en tot welke geloofsgemeenschap behoort hij/zij´. Kaj Muijs, senior beleidsadviseur van de IND beaamde dat deze richtlijnen door de IND-medewerkers worden gevolgd. Bijna 99% van de bekeerlingen in de Nederlandse asielprocedure betreft moslims die zich tot het christendom hebben bekeerd. Daarvoor zijn deze richtlijnen direct van belang.
SP-Europarlementariër Dennis de Jong vroeg vervolgens Rob Visser, directeur van het Europese asielagentschap (EASO) en Ioana Patrascu, juridisch medewerker bij de asielunit van de Europese Commissie, of de Nederlandse praktijk als voorbeeld kon dienen voor de asielprocedures elders in Europa. Iedereen was het erover eens dat er geen nieuwe wetgeving nodig is, maar dat goede ervaringen moeten worden uitgewisseld. EASO gaat in ieder geval proberen aan dit onderwerp aandacht te besteden tijdens de training voor asielmedewerkers van de lidstaten, met name met betrekking tot de geloofwaardigheid van asielzoekers.
De Jong: ´Er is in Nederland natuurlijk de scheiding tussen Kerk en Staat, maar dat betekent niet dat je elkaar moet mijden. Ik juich het dan ook toe dat de IND nu werkt met richtlijnen die uit de masterclass van Dr. Plaisier voortvloeien. Belangrijk is wel dat de Kerk niet verantwoordelijk is of wordt voor beslissingen van de overheid. De resultaten van geloofsconversaties van PKN-deskundigen met asielzoekers gaan uitdrukkelijk naar de advocatuur en niet naar de IND. Vervolgens is het aan de rechter om in individuele gevallen te oordelen over de geloofwaardigheid van het asielverzoek. Hiermee houdt de PKN gepaste afstand tot de Nederlandse overheid´.