EP roept Rusland op tot onmiddellijke terugtrekking troepen uit Oekraïne

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 13 maart 2014, 12:58.

Rusland moet onmiddellijk zijn militairen terugtrekken van Oekraïens grondgebied, zo stelt het EP in een resolutie die donderdag werd aangenomen. De inval in de Krim wordt hierin veroordeeld als een daad van agressie en een schending van het internationaal recht. De plannen van de autoriteiten op de Krim voor een referendum over toetreding tot Rusland zijn illegaal en het Russische optreden is een bedreiging van de veiligheid van de EU.

Het EP wijst erop dat Rusland het internationaal recht of verschillende fronten schendt. Verwezen wordt onder meer naar het VN Handvest, de Slotakte van Helsinki van de OVSE, het statuut van de Raad van Europa i, het memorandum van Boedapest uit 1994 betreffende veiligheidsgaranties, de bilaterale vriendschapsovereenkomst uit 1997, enz. Bovendien vormt het Russische handelen een veiligheidsgevaar voor Europa, zo stelt het EP.

Referendum op de Krim "illegaal"

Het referendum over aansluiting van de Krim bij Rusland dat aanstaande zondag wordt gehouden en het besluit van 11 maart van het bestuur van de Krim om de onafhankelijkheid uit te roepen is volgens EP-leden "illegitiem en illegaal". Dit omdat de Oekraïense grondwet stelt dat de Autonome Republiek van de Krim alleen referenda mag uitschrijven over lokale aangelegenheden, terwijl het hier gaat om een verandering van de internationaal erkende Oekraïense landsgrenzen.

Russische beschuldigingen ongegrond

Het Russische argument dat het Russischtaligen op de Krim beschermt, wordt afgedaan als "totaal ongegrond" omdat de Russischtaligen met geen enkele vorm van discriminatie te maken hebben. Ook veroordeelt het EP de manier waarop de Russische propagandamachine de demonstranten tegen het regime van Viktor Janoekovitsj wegzet als "fascisten".

Bescherming van minderheden

Desalniettemin roept het EP ook de nieuwe regering in Oekraïne op om de rechten van nationale minderheden te garanderen, inclusief die van de Russischtaligen. In dit licht verwelkomt het EP de het besluit van de tijdelijke President die zijn veto uitsprak over een wetsvoorstel dat het recht op spreken van een minderheidstaal zou aantasten.

EU actie

Het Parlement onderstreept de noodzaak om als EU richting Rusland met één stem te spreken en het zelfbeschikkingsrecht van Oekraïne hoog te houden.

Het besluit van de Europese Raad van 6 maart om de gesprekken over visaliberalisering en verdere samenwerking op te schorten, wordt omarmd en er wordt aan toegevoegd dat in het geval van een Russische annexatie van de Krim maatregelen moeten worden genomen, waar onder een wapenembargo, visumbeperkingen, bevriezen van buitenlandse tegoeden en maatregelen tegen Russische (energie-) bedrijven.

Het EP verwelkomt het EU besluit tot een hulppakket van €11 miljard, het ondertekenen van de politieke hoofdstukken van het associatieakkoord en het per direct verlagen van de douanetarieven voor import van goederen uit Oekraïne. Het EP wil bovendien dat er haast wordt gemaakt met de visaliberalisering met Oekraïne en dat in de tussentijd "tijdelijke, simpele, goedkope visumprocedures" voor Oekraïense burgers gaan gelden.

REF. : 20140312IPR38707