Turkije: "Ze moeten het land hervormen voor hun burgers, niet voor ons"

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 12 maart 2014, 17:16.

Rapporteur Ria Oomen-Ruijten i

Recente beschuldigingen van massale corruptie en fraude, gebrek aan een goede scheiding der machten en de gebeurtenissen van 2013 hebben geleid tot de creatie van het meest kritische voortgangsverslag over de Turkse weg naar een gemeenschappelijk Europa sinds het begin van de onderhandelingen. "Gerechtigheid is de belangrijkste kwestie. Turkije moet het niet voor ons doen, ze moeten het voor de modernisering van het land ," zei de rapporteur van het voortgangsverslag 2013, Ria Oomen-Ruijten.

Wat is de stand van zaken in de onderhandelingen tussen Turkije en de EU?

Turkije was goed op weg maar toen waren er de gebeurtenissen en de beschuldigingen van fraude in 2013. Het lijkt alsof de scheiding der machten, die van vitaal belang is, er niet meer is. Wanneer een minister van justitie het laatste woord in een onderzoek kan hebben, goedschiks of niet, dan is er iets mis.

Er kwam ook nieuwe mediawetgeving en het internet wetsvoorstel werd veranderd, wegdrijvend van de Kopenhagen-criteria.

Wat is volgens u één van de grootste uitdagingen op komst?

Er zijn veel uitdagingen voor Turkije maar rechtvaardigheid is de belangrijkste kwestie. Landen moet niet veranderen voor ons, ze moeten het doen voor de modernisering van het land zelf. Het gaat om het welzijn van de Turkse burgers.

Wat is de meest positieve vooruitgang die in het afgelopen jaar werd geboekt?

In ieder geval op het gebied van de Koerdische kwestie en op het gebied van religie zijn er een aantal stappen vooruit gezet. Ze versterken het zuidoosten door vrede te brengen wat resulteert in economische ontwikkeling. Er was vooruitgang maar nu is er een terugslag wat je zag in zeer kritisch toespraken in het parlement.

Hoe heeft de onrust in Turkije invloed op de onderhandelingen?

Als je een verbintenis met elkaar bent aangegaan, dan moet je voordat je begint met het veranderen van wetgeving met elkaar in contact treden om te zien of het juist is of niet. Maar dat gebeurde niet. Daarom vraag ik om een nieuwe Turks engagement.

REF. : 20140311STO38654