Oekraïne: EP wil stevige maatregelen tegen Rusland om verdere escalatie te voorkomen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 12 maart 2014, 13:22.

De leden riepen op 12 maart op tot een sterke reactie op Rusland in een debat over de militaire betrokkenheid van dit land in Oekraïne. Zij verwierpen ook het komende referendum over de onafhankelijkheid in de Krim, wat zij zagen als gemanipuleerd en in strijd met internationale en Oekraïense wetgeving. De EU moet ook steun verlenen aan Oekraïne en blijven werken aan een vreedzame oplossing van het conflict.

Dimitris Kourkoulas, Griekse onderminister van Buitenlandse Zaken belast met Europese Zaken, sprak namens de Raad i. Hij noemde de situatie in Oekraïne "de ernstigste crisis in Europa in de afgelopen jaren" en hij benadrukte dat de grootste prioriteit is om een vreedzame oplossing voor de huidige crisis te vinden met volledige inachtneming van het internationale recht. "De Europese Unie i is bereid om de Oekraïense bevolking op economisch, financieel en technisch vlak te helpen."

Commissievoorzitter José Manuel Barroso i noemde de situatie in Oekraïne een test voor de Europese Unie, die geopolitieke gevolgen zal hebben voor onze landen. Oekraïne moet geen grens worden tussen buren die net meer met elkaar praten.

José Ignacio Salafranca zei namens de Europese Volkspartij: "We moeten het referendum dat wordt gehouden in de Krim duidelijk afwijzen: het is onwettig en illegaal." Hij citeerde de voormalige Oekraïense premier Joelia Timosjenko door te zeggen dat "Rusland zo ver zal gaan als ze mogen gaan" en riep op tot stevige actie omdat "anders het conflict onvermijdelijk zal worden".

Hannes Swoboda, fractievoorzitter van de Socialisten & Democraten zei: "Laat ik heel duidelijk zijn: dit is geen legitiem referendum. Alle referenda die wij in het verleden zagen, zijn heel anders geweest. Zij werden gedaan op een wettelijke basis, met internationale waarnemers, geen militaire druk op het nationale parlement." Hij zei dat we duidelijk naar Rusland moeten maken dat we dit referendum niet kunnen accepteren.

Terwijl hij benadrukte dat er een illegaal referendum zal plaatsvinden in de Krim wat zal resulteren in een illegale annexatie van het gebied door Rusland, zei Hans van Baalen namens de liberale ALDE-fractie: "We moeten serieuze sancties hebben die Rusland pijn zullen doen." Hij vroeg zich af of de Raad bereid zou zijn om dit voorbeeld te volgen.

Rebecca Harms, medevoorzitter van De Groenen/EVA zei dat het niet waar is dat de EU machteloos is. Zij onderstreept dat 45 % van de handel van Rusland met de Europese Unie is. "We hebben er geen behoefte aan om in een soort van een militair conflict te worden meegesleept. Maak duidelijk naar Rusland dat als ze zich willen isoleren, dan is dat wat er gaat gebeuren."

Ryszard Antoni Legutko wees er namens de Europese Conservatieven en Hervormers op dat er van Europa niet veel te verwachten valt voor Oekraïne en verklaarde: "De EU heeft geen instrumenten, geen wil noch een gemeenschappelijk buitenlands beleid voor die kwestie "

Nikola Vuljanić waarschuwde namens de Confederale Fractie Europees Unitair Links/Noords Groen Links dat het niet krachtig steunen van het Oekraïense volk alleen maar kan bijdragen aan de escalatie: "De Europese Unie heeft het over strenge sancties, maar er worden alleen zachte beperkingen opgelegd.”

Jacek Olgierd Kurski zei namens de fractie Europa van vrijheid en democratie: “Poetin heeft gezegd dat de val van de Sovjet-Unie de grootste tragedie van de 20ste eeuw was. Hij is nu bezig met de wederopbouw van het rijk, eerste Georgië, nu Oekraïne."

Andreas Mölzer, een niet-fractiegebonden EP-lid zei dat als we een permanent probleem willen vermijden, wij met iedereen moeten samenwerken. “Alles is beter dan een burgeroorlog,” zei hij.

REF. : 20140312STO38705