Women innovators prize 2014: Commissie beloont toppers uit Duitsland, Nederland en Spanje

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op vrijdag 7 maart 2014.
Women innovators prize 2014: Commissie beloont toppers uit Duitsland, Nederland en Spanje
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 7 maart 2014

Women innovators prize 2014: Commissie beloont toppers uit Duitsland, Nederland en Spanje

Aan de vooravond van Internationale Vrouwendag maakt de Europese Commissie de winnaars bekend van de Europese prijs voor innovatie door vrouwen ( EU Prize for Women innovators) van 2014: Saskia Biskup (Duitsland, eerste prijs), Laura van 't Veer (Nederland, tweede prijs) en Ana Maiques (Spanje, derde prijs). De wedstrijd bekroont vrouwen die niet alleen wetenschappelijk uitmuntend zijn, maar ook een neus voor zaken hebben om innoverende ondernemingen op te zetten. Vrouwen die hebben deelgenomen aan EU-programma's voor onderzoek en innovatie kunnen zich voor de wedstrijd inschrijven. De drie winnaars zullen hun prijs in ontvangst nemen uit de handen van José Manuel Barroso i, de voorzitter van de Europese Commissie, tijdens de openingsceremonie van de Innovation Convention 2014 , het topevenement van de EU op het gebied van innovatie op 10 en 11 maart in Brussel.

Voorzitter Barroso: " Ik feliciteer deze drie excellente wetenschappers en ondernemers met hun prestaties. Hun werk promoot kennis en levert een bijdrage aan de economische groei en de levenskwaliteit in Europa. Al even belangrijk is het feit dat zij voor vrouwen, waar dan ook, een uitstekend voorbeeld zijn van de spannende mogelijkheden die zij hebben."

Máire Geoghegan-Quinn i, EU-commissaris voor onderzoek, innovatie en wetenschap: "Hoewel er in de afgelopen jaren enige verbetering was, vormen vrouwen in onderzoek en ondernemerschap nog steeds een minderheid. Zo'n verlies aan talent kunnen we ons niet veroorloven. We moeten gendergelijkheid stimuleren en ook het profiel van succesvolle innoverende vrouwen opwaarderen. En dat is nu precies wat deze prijs doet."

De drie winnaars zijn door een panel van onafhankelijke deskundigen geselecteerd uit 67 inschrijvingen. De wedstrijd is het vervolg op een proefeditie in 2011 en kent een prijzengeld van 100 000 euro voor de eerste prijs, 50 000 voor de tweede prijs en 25 000 voor de derde prijs.

Hoewel het aandeel vrouwelijke onderzoekers in Europa stijgt, blijft de ondervertegenwoordiging van vrouwen in wetenschappelijke disciplines en loopbanen bestaan. Volgens het "She Figures" -rapport van de Europese Commissie, vertegenwoordigen vrouwen slechts 33% van het aantal Europese onderzoekers, 20% van het aantal hoogleraren en 15,5% van het aantal hoofden van instellingen in de hogeronderwijssector. Vrouwen vertegenwoordigen tevens 30% van het aantal ondernemers in de EU, maar hebben vaak grotere moeilijkheden dan mannen om ondernemingen op te richten en om toegang te krijgen tot financiering en opleiding.

Achtergrond van de winnaars

Saskia Biskup (Duitsland), winnaar van de eerste prijs, was in 2009 medeoprichter van CeGaT GmbH . Als specialist in menselijke genetica, onderzoeker en bio-informaticus werkt zij op het raakvlak van diagnostiek, onderzoek en klinische geneeskunde. Saskia ontdekte als eerste variaties in het LRRK2-gen dat een rol speelt bij de ziekte van Parkinson. Haar werk gaat voornamelijk over de ontwikkeling van nieuwe biomarkers om neurodegeneratieve ziekten in een vroeg stadium te kunnen voorspellen.

Laura van 't Veer (Nederland), winnaar van de tweede prijs, is medeoprichter van en hoofdonderzoeker bij Agendia NV . Van 't Veer is een moleculair bioloog van wereldfaam en de uitvinder van MammaPrint, een diagnostische test die bij borstkankerpatiënten wordt gebruikt voor de prognose van het risico dat de ziekte terugkeert. Door het gebruik van MammaPrint bij patiënten waarvoor de diagnose is gesteld, kan de overbehandeling met chemotherapie met 30% worden teruggedrongen.

Ana Maiques (Spanje), winnaar van de derde prijs, is CEO en oprichter van Starlab , een vooraanstaande onderneming op het gebied van onderzoek en innovatie die zich toespitst op de op ruimte- en neurowetenschap gebaseerde industrie in Barcelona. Ana Maiques heeft van Starlab een in Spanje toonaangevend onderzoeksbedrijf gemaakt en werd in 2010 genomineerd als een van de meest invloedrijke ondernemers in de leeftijdscategorie tot veertig jaar.

Meer informatie over de EU Prize for Women innovators:

http://ec.europa.eu/women-innovators