Interview rapporteur EP over akkoord EU-Turkije over migratie: opvang vluchtelingen gewaarborgd

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 26 februari 2014, 17:20.

Een van de belangrijkste illegale migratieroutes naar de EU gaat via Turkije. Om verdere toestroom te voorkomen, begonnen in 2002 onderhandelingen voor een terugname-overeenkomst Dit bleek zeer ingewikkeld, maar er ligt nu een akkoord waarmee het EP heeft ingestemd. Het EP roept op tot de uitvoering ervan zonder verdere vertragingen en nieuwe eisen. "Het zal geen invloed hebben op vluchtelingen die echt bescherming nodig hebben," zegt de Duitse christendemocraat en rapporteur Renate Sommer.

Hoe zal de behandeling van illegale immigranten die de EU binnenkomen via Turkije veranderen met deze nieuwe overeenkomst? Wat zal er gebeuren met de mensen die proberen om bescherming te vinden in Europa?

Turkije belooft mensen terug te nemen die illegaal de EU zijn binnengekomen. Dit heeft geen effect op de vluchtelingen in conflictzones op zoek naar asiel. Zij worden beschermd door de Conventie van Genève en kunnen altijd asiel aanvragen.

Er zijn echter veel illegale migranten die de grenzen oversteken zonder een echte behoefte aan bescherming en dit moet stoppen.

Denkt u dat dit het aantal illegale immigranten in de EU zal verlagen?

Zeker. De grens is niet goed genoeg beveiligd en velen grijpen dit aan om Europa te bereiken. Turkije belooft om de grens minder doorlaatbaar te maken.

Turkije heeft lang een dergelijke overeenkomst geweigerd. Wat is er nu veranderd?

Ze probeerden ons onder druk te zetten door te eisen dat eerst de visumliberalisering moest worden uitgevoerd. Uiteraard kon de EU dit niet accepteren. De gesprekken over versoepeling van de visumplicht voor Turkse burgers werden gestart toen de overeenkomst officieel werd ondertekend (december 2013 ). Voortgang hiervan hangt nu af van de vraag of en hoe de terugname-overeenkomst zal worden uitgevoerd.

Hoe zal dit worden gecontroleerd? Zal het gevolgen hebben voor de toetredingsonderhandelingen?

We zullen zien of Turkije mensen die illegaal zijn geïmmigreerd naar de EU op haar grondgebied terugneemt.

Cyprus lijkt de grote hindernis te zijn, aangezien het nog niet door Turkse politici is erkend die het weigerden in de overeenkomst op te nemen. Het eiland is een integraal onderdeel van de EU en dus veel van de hoofdstukken van de toetredingsonderhandelingen zijn daardoor bevroren. Het is misschien een kans voor Turkije om haar positie te veranderen zonder gezichtsverlies.

Om in werking te treden, moet de terugname-overeenkomst nog formeel door de EU en Turkije worden bekrachtigd.

REF. : 20140226STO37002