Macovei: leg beslag op door misdaad verkregen tegoeden
Het najagen van crimineel geld zou belangrijker kunnen zijn dan achter de criminelen zelf aangaan. Momenteel wordt op minder dan 1 procent van de opbrengsten die voortvloeien uit misdrijven beslag gelegd.
Daarom stemt het Parlement vandaag, 25 februari, over nieuwe regels die het makkelijker maken om gestolen tegoeden binnen de EU te bevriezen of er beslag op laten te leggen. We praatten over deze nieuwe regels met de Roemeense rapporteur Monica Luisa Macovei i (Europese volkspartij i).
Wat zijn de belangrijkste voordelen van het voorstel? Zal er een invloed zijn op nationale begrotingen?
De nationale begrotingen zullen profiteren want geld dat gebruikt wordt in criminele activiteiten zal worden opgehaald. Als we dit niet doen, zal dit geld opnieuw geïnvesteerd worden in georganiseerde misdaad, eventueel witgewassen worden en verloren gaan voor de begroting. Dus er zullen zowel voordelen zijn voor nationale begrotingen als op de Europese begroting. Simpel gezien zullen mensen er rijker van worden en niet armer.
Hoe belangrijk is het om inspanningen tussen lidstaten te coördineren en wat is de rol van het Parlement hierin?
Iemand kan bezittingen in een andere lidstaat hebben dus als deze bezittingen in beslag worden genomen, zullen deze staten moeten samenwerken. Staten kunnen nu al bezit in beslag nemen na een veroordeling maar dit moet versterkt worden. Het is heel belangrijk dat we een in beslaglegging introduceren die niet een gevolg is van een criminele veroordeling, iets wat op dit moment slechts in enkele staten wordt uitgevoerd.
Als goederen door middel van criminele activiteiten worden geproduceerd, kan de Staat dit bewijzen zonder dat er iemand opgesloten hoeft te worden. Dus je bent dan niet uit op een veroordeling, je neemt alleen geld in beslag want dat is veel belangrijker dan iemand achter de tralies stoppen en al het zwarte geld maar buiten beschouwing laten.
Sommige mensen maken zich zorgen dat er mensenrechten worden geschonden als je praat over een inbeslagneming zonder een strafrechterlijke veroordeling, is dat zo?
De tekst van het voorstel verwijst naar artikel 6 van de Europese Conventie van de rechten van de mens, dat een eerlijk proces garandeert. Het omvast ook alle andere bepalingen en bovendien zal het proces van het in beslag nemen van geld en goederen altijd via de rechter en rechtbank moeten verlopen.
REF. : 20140224STO36864