Openbare hoorzitting voor burgers ‘Het recht op water’

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 4 februari 2014.

Het Europees Parlement i houdt zijn eerste officiële hoorzitting voor een Europees burgerinitiatief i. Dit initiatief gaat over het recht op water en heeft als doel een universele toegang tot schoon water en sanitaire voorzieningen en verzet tegen de liberalisering van waterdiensten. De hoorzitting zal worden gehouden op 17 februari van 15:00 tot 18:30 uur. De registratie oom de hoorzitting bij te wonen is open tot vrijdag 7 februari om 13:00 uur.

Het ‘Recht op water’ initiatief

Dit initiatief heeft als doel om ervoor te zorgen dat de EU-regeringen alle burgers voldoende en schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen bieden en dat deze diensten niet onderworpen worden aan regels van de interne markt. De initiatiefnemers hebben meer dan 1 miljoen handtekeningen verzameld .

Wat is het burgerinitiatief?

Het burgerinitiatief houdt in dat 1 miljoen inwoners van de EU uit ten minste een vierde van de lidstaten de Europese Commissie i kunnen vragen nieuwe wetten voor te stellen op gebieden die binnen haar bevoegdheid vallen. Een burgerinitiatief wordt georganiseerd door een burgercomité van minstens 7 EU-inwoners uit ten minste 7 verschillende lidstaten. Dit comité heeft 1 jaar de tijd om de nodige steun bijeen te krijgen. De verzamelde handtekeningen moeten gecertificeerd worden door de bevoegde autoriteiten in elke lidstaat. Organisatoren van succesvolle initiatieven kunnen deelnemen aan de hoorzitting die door het Europees Parlement georganiseerd wordt. De Commissie krijgt 3 maanden om het initiatief te onderzoeken en beslist wat er mee gebeurt.

De hoorzitting in het Parlement wordt georganiseerd door de milieucommissie in samenwerking met de commissies verzoekschriften, interne markt en ontwikkelingssamenwerking. De organisatoren van het initiatief zullen hun doelstellingen presenteren aan leden van het EP en aan Commissievicevoorzitter Šefčovič . U kunt ook deelnemen door te registreren via de link aan de rechterkant.

REF. : 20140204STO34708