Griekenland: succesverhaal trojka of waarschuwing aan voorstanders bezuinigingen?

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 29 januari 2014.

Toen in 2010 de Griekse regering haar EU-partners om hulp vroeg bij het omgaan met de schuldencrisis die het land overspoelde, was het antwoord: wij zullen u het geld lenen maar sociale voorzieningen, pensioenen en salarissen moeten ook worden teruggebracht om uw overheidsschuld te verlagen. Een EP i-delegatie brengt op 29 en 30 januari een bezoek aan het land om te kijken hoe de door de trojka (de Commissie, de ECB en het IMF) voorgeschreven bezuinigingen hebben gewerkt.

Het bezoek van de delegatie maakt deel uit van het onderzoek van het Europees Parlement naar de invloed van de bezuinigingsmaatregelen op de landen die EU- hulp hebben zochten voor hun financiële problemen. De leden bezochten al Ierland, Portugal en Cyprus.

Het onderzoek wordt geleid door de Oostenrijkse christendemocraat Othmar Karas i en de Franse sociaaldemocraat Liem Hoang Ngoc i.

Stijging van schuld ondanks strenge bezuinigingsmaatregelen

Sinds 2010 is het Griekse volk vele malen de straat op gegaan om te protesteren tegen de bezuinigingen op pensioenen en salarissen en tegen de verslechtering van gezondheidszorg en andere sociale diensten als gevolg van de bezuinigingsmaatregelen.

De Griekse staatsschuld bedroeg in de periode 1994-2009 gemiddeld iets minder dan 104 procent van het BBP en is inmiddels behoorlijk gestegen. De Europese Commissie voorspelt dat de Griekse staatsschuld in 2013 176,2 procent van het BBP zal bedragen om vervolgens te dalen tot 170,9 procent in 2015.

Groei blijft achter, werkloosheid stijgend

Volgens Eurostat i had Griekenland tot en met 2013 zes opeenvolgende jaren van negatieve economische groei en de recessie bereikte de bodem in 2011 met -7,1 procent groei. In de periode 1994-2009 was de groei gemiddeld 2,9 procent dus de voorspelde 2,9 procent groei voor 2015 zou een terugkeer naar de normale situatie zijn, na vele moeilijke jaren.

Naar verwachting zal de werkloosheid de komende jaren op ongeveer 25 procent blijven steken. De werkloosheid is fors gestegen: het werkloosheidspercentage in 2010 bedroeg 12,6.

Een evenwicht tussen soberheid en groei

"Als vertegenwoordigers van de volkeren van Europa, zijn wij ervan overtuigd dat de begrotingsconsolidatie niet ten koste mag gaan van sociale rechtvaardigheid," waarschuwde EP-voorzitter Martin Schulz i tijdens zijn bezoek aan Griekenland in februari 2012. Sinds het begin van de crisis is het EP consequent geweest in het bepleiten van solidariteit en een evenwichtige mix van maatregelen die zowel verlaging van de schuld als groei-initiatieven omvat, liet hij weten.

Adviseer de rapporteur via LinkedIn

Via LinkedIn hebt u de mogelijkheid om de Spaanse sociaaldemocraat Alejandro Cercas i te adviseren over het verslag wat hij opstelt over de sociale dimensie van de trojka-beslissingen. Om hieraan mee te doen, klikt u op de link aan rechterzijde.

REF. : 20140129STO34108