Mensenrechten in Rusland onder druk

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 23 januari 2014.

In een hoorzitting uitten de leden - in aanloop naar de Olympische Winterspelen in Sotsji - hun zorg over de toenemende inbreuken op het werk van maatschappelijke organisaties en LHBT-rechten in Rusland. Eerder besprak de commissie Burgerlijke vrijheden de afluistertechnieken van de Russische geheime dienst in het kader van het onderzoek naar het afluisteren door de NSA. “Alle communicatie in Sotsji zal volledig transparant zijn voor de geheime diensten," waarschuwde journalist Andrei Soldatov.

Afluisteren door Rusland effectiever maar "NSA heeft een natuurlijk voordeel"

De Russische aanpak is flexibeler en doeltreffender in termen van toezicht omdat de diensten directe toegang tot de informatie hebben maar de NSA heeft een natuurlijk voordeel omdat iedereen Amerikaans programma’s gebruikt,“ zei de Russische journalist Andrei Soldatov op de vraag over het verschil tussen de twee geheime diensten.

Soldatov, die deelnam via videoconferentie, zei dat het Russische systeem om af te luisteren gebruikt is om leden van de oppositie te bespioneren en dat er geen parlementair toezicht is op de veiligheidsdiensten van Rusland.

Waakzaamheid bij communicatie op Olympische Spelen Sotsji

De Britse sociaaldemocraat Claude Moraes herinnerde de leden eraan dat er zorgen zijn rondom de veiligheid op de Olympische Spelen in Sotsji en mogelijke acties van de Russische geheime diensten. Soldatov denkt dat in Sotsji “alle communicatie volledig transparant zal zijn voor de geheime diensten”.

Maatschappelijke organisaties in Rusland onder druk

"Wij zijn zeer bezorgd over de beperkende wetten, met inbegrip van de wet op buitenlandse agenten en de controles door Russische ambtenaren op de kantoren van verschillende binnenlandse en buitenlandse NGO's en instellingen," zei de voorzitter van de commissie Mensenrechten, Barbara Lochbihler, tijdens een hoorzitting over de mensenrechtensituatie in Rusland.

Onder de wet buitenlandse organisaties moet elke niet-gouvernementele organisatie die geld ontvangt uit het buitenland, zich laten registreren op het ministerie als " buitenlandse organisatie. “Dat betekent spion in Rusland” liet Kirill Koroteev, senioradvocaat bij de mensenrechtenorganisatie Memorial, weten.

LHBT-rechten

De leden bespreken ook de rechten van lesbische, homoseksuele, biseksuele en transseksuele burgers (LHBT-rechten) in het land. De Britse sociaaldemocraat Michael Cashman veroordeelde de nieuwe wet in Rusland die Propaganda van niet-traditionele seksuele relaties verbiedt". Wanja Kilder van de LHBT-rechtenorganisatie Quarteera herinnerde eraan herinnerd dat "homoseksuele en transseksuele jongeren in Rusland tien keer zoveel kans hebben om zelfmoord te plegen”.

REF. : 20140122STO33434