EP deze week: Turkse premier, mensenrechten in Rusland en e-call in auto’s

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 20 januari 2014.

Deze week wisselen de leden van de nationale parlementen en EP-leden i van gedachten over economische, begrotings- en sociale vraagstukken. De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan i bezoekt het EP i. De leden zullen verder stemmen in de parlementaire commissies over het eCall-boordsysteem voor auto's en antidumpingmaatregelen.

Van maandag tot en met woensdag is er de Europese parlementaire week in het Europees Parlement. Nationale parlementsleden en Europarlementariërs zullen met elkaar debatteren over economische, begrotings- en sociale zaken.

EP-voorzitter Martin Schulz i en de fractieleiders ontmoeten de Turkse premier Erdogan op dinsdagmiddag om de toetredingsonderhandeling, de onafhankelijkheid van de Turkse rechterlijke macht en positie van het land wat betreft Syrië en Irak te bespreken.

Van maandag tot en met donderdag zullen de Griekse minister hun prioriteiten voor het voorzitterschap van de Raad i in de parlementaire commissies uiteenzetten.

Op donderdag stemt de commissie interne markt over nieuwe regels die vanaf 2015 het eCall-boordsysteem verplicht maken in nieuwe auto's. E-oproepen zijn automatische noodoproepen uit auto’s die bij een ongeval betrokken zijn.

De cultuurcommissie stemt op dinsdag over nieuwe regels voor de repatriëring van illegaal geëxporteerde culturele schatten. Deze omvatten meer precieze regels voor de vergoeding voor de eigenaar en over de procedures voor teruggave van de goederen.

In het kader van de Olympische Winterspelen in Sotsji bespreken de leden van de commissie mensenrechten op woensdag de situatie in het land. Afgevaardigden van Humans Right Watch, Memorial en de LGBTI-organisatie Quarteera zullen aan het debat deelnemen.

De versterkte antidumpingmaatregelen staan op de agenda voor stemming op dinsdag in de commissie internationale handel. De nieuwe maatregelen zouden mogelijke actie moeten versnellen wanneer ingevoerde goederen onder de kostprijs op de EU-markt worden verkocht.

De commissie Buitenlandse zaken zal op dinsdag stemmen over de voortgangsrapportages van Bosnië en Herzegovina, Montenegro en de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië op weg naar toetreding tot de EU.

De milieucommissie stemt op woensdag over een verordening die de overbrenging van afvalstoffen binnen de EU aan banden moet leggen. In 2009 werden er 400 gevallen van illegale afvaltransporten aan de Europese Commissie i gemeld.

In aanloop naar de Europese verkiezingen zal het volgende ReACT-evenement plaatsvinden op donderdag in Rome. Deze keer wordt er gedebatteerd over de levenskwaliteit in de Europese Unie i.

REF. : 20140120STO33102