Griekse Europarlementariërs zien kansen voor Grieks voorzitterschap EU

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 13 januari 2014.

Griekenland i heeft op 1 januari het Voorzitterschap i van de Raad i van de Eu overgenomen. Het is een bijzonder Voorzitterschap met de Europese verkiezingen in mei. Deze week is de Griekse premier Antonis Samaras in het Parlement om de prioriteiten van zijn regering te presenteren en bespreken met de leden. Wij vroegen een aantal Griekse leden naar hun kijk op het Voorzitterschap.

Marieta Giannakou (Europese Volkspartij i)

Griekenland neemt het Voorzitterschap over op een cruciaal moment voor Europa i en voor de Europese integratie. Het feit dat Griekenland het Voorzitterschap overneemt na een ongekende crisis en een zeer moeilijk financieel aanpassingsprogramma toont hoe de institutionele gelijkheid van alle lidstaten een fundamenteel principe blijft in de EU. Zeker in een tijd waarin eurosceptische krachten toenemen, moeten wij allen van de gelegenheid gebruik maken om de structurele problemen te verhelpen die de crisis aan het licht heeft gebracht. Ik ben er zeker van dat het Griekse voorzitterschap een belangrijke, positieve rol zal spelen bij deze inspanning.

Silvana Rapti (Socialisten en Democraten i)

Met de komende verkiezingen voor het Europees Parlement i, en met het oog op de benoeming van de nieuwe Europese Commissie i en haar Voorzitter tijdens het Griekse voorzitterschap, moeten we over Europa spreken en proberen om het vertrouwen van mensen te herwinnen. De prioriteiten van het Voorzitterschap beantwoorden cruciale uitdagingen: het creëren van werkgelegenheid, vooral voor de jeugd, groei, de sociale dimensie van de EMU en een uitvoerig migratiemanagement. Het verbindende element van de zee en de halve cirkel die het Voorzitterschap in het logo representeren, zijn inspirerende symbolen van de reis voor de boeg en van menselijk samenleven om ons te helpen herinneren aan onze waarden.

Kriton Arsenis i (Socialisten en Democraten)

Het Grieks Voorzitterschap zal naar verwachting belangrijke nieuwe regels bevorderen voor de economie, de burgers en het milieu op een cruciaal moment voor Europa. Het succes zal voornamelijk worden beoordeeld door de vooruitgang op de uitstoot door de scheepvaart, biobrandstoffen, diepzeevissen en de regelgeving rond het visserijfonds.

Theodoros Skylakakis i (Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa)

Het Grieks Voorzitterschap heeft een kort tijdsbestek en schaarse middelen tot haar beschikking, terwijl de gestelde prioriteiten uitdagend zijn. Moedige initiatieven over de Europese integratie en immigratie, hoewel uiterst belangrijk, zullen zeer onwaarschijnlijk de euro-tevredene krachten laten profiteren aangezien we ons richting de verkiezingen bewegen met eurosceptische krachten in volle gang. Groei en banen zijn de enige prioriteiten met echte tractie in heel Europa, maar, het Griekse Voorzitterschap en de bredere EVP- S&D consensus zal weinig economische hervormingen bieden en slechts af en toe solidariteit. We hebben beiden in een veel grotere dosering nodig: we kunnen er het beste van hopen maar pas na de Europese verkiezingen.

Nikos Chryssogelos De Groenen i

In deze moeilijke tijden, kan het Griekse voorzitterschap niet "business as usual" bieden. Het zal visie en planning nodig hebben en om het beste van Europa te mobiliseren. Het voorzitterschap moet de zaak van groene transformatie van de economie bevorderen met sociale cohesie, werkgelegenheid, onderzoek, wetenschappelijke en milieu-innovatie en groene technologieën, door de sociale aspecten van de Europa 2020-strategie en de EMU te bevorderen. Het moet dus met succes onderwerpen behandelen zoals de commercialisering van genetisch gemodificeerde organismen en het Solidariteitsfonds.

Nikos Chountis (Confederale Fractie Europees Unitair Links/Noords Groen Links i)

Europa moet bezuinigingen laten vallen en de democratie op nationaal en Europees niveau versterken. Het Voorzitterschap zou een geweldige kans geweest kunnen zijn om te laten zien hoe desastreus de crisis voor de Europeanen is geweest. Helaas is dit niet een Voorzitterschap dat aan neoliberaal beleid zal weerstaan. Het zal trachten openstaande kwesties te sluiten op alle mogelijke manieren om de financiële elites van Europa te dienen maar de Europese burgers kunnen er niet meer bezuinigingen bijnemen, verminderingen van hun salarissen, eigendom verbeurdverklaringen of oneerlijke belastingen.

Georgios Toussas i (Confederale Fractie Europees Unitair Links/Noords Groen Links)

Het programma van de Griekse regering is volledig geïntegreerd in de Europese Europa 2020 -strategie , inclusief massa kapitalistische herstructurering om de rentabiliteit van de EU-monopolies te versterken door een nog grotere verlaging van de salarissen van de werknemers in Griekenland en alle lidstaten, evenals een versterking van de militaire arm van de EU, het gemeenschappelijk veiligheids-en defensiebeleid en de agressie van de EU tegen alle volkeren, zelfstandig en in samenwerking met de NAVO.

Niki Tzavela i (Europa van vrijheid en democratie i)

Het Griekse voorzitterschap moet het einde van de crisis in Griekenland markeren evenals een nieuw begin voor een meer samenhangende EU. Het versterken van het concurrentievermogen en het opnieuw uitvinden van de ontwikkelingsstrategie van Europa moet een centrale prioriteit van het Voorzitterschap zijn. Vervolgens moet het economisch bestuur verder worden ontwikkeld met Griekenland in de voorhoede van de inspanning om het vermogen van Europa te versterken om toekomstige financiële dreigingen te weerstaan. Het beschermen van de zeegrenzen en de voltooiing van de het maritieme beleid van de EU zou ook een prioriteit moeten zijn.

Doe mee aan het debat door op Twitter uw commentaar achter te laten met hashtag #gr2014eu. Er zal een twitterwall beschikbaar zijn op http://eptwitter.eu/gr2014EU.

REF. : 20131217STO31110