Europarlementariër Durant legt nut Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling uit

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 13 januari 2014.

In Brussel investeerde het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling i (EFRO) de afgelopen zeven jaar maar liefst 58 miljoen euro. Bijna de helft van deze som werd toegekend aan Kuregem en de Kanaalzone in Anderlecht. Een significant bedrag. Maar waar precies ging dat Europese geld naartoe? En wat met de toekomst? Dat was de inzet van een debat over Europa i en Kuregem op 18 december in de kelders van Kuregem.

Waar de aanwezigheid van de Europese Unie i in Brussel zich in gesprekken al gauw beperkt tot wat men "de Europese wijk" noemt, blijkt de Europese invloed in realiteit veel groter. In een videoboodschap onderlijnde Isabelle Durant i (Ecolo), vicevoorzitter van het Europees parlement i, de band tussen Europese fondsen, lokale projecten en de mensen die ze beheren. De slachthuizen van Anderlecht maken deel uit van die projecten. "Dankzij ondermeer de 6 miljoen euro die EFRO investeerde in ons project, kan onze site zich blijvend ontwikkelen en innoveren. Een nieuwe voedingshal is momenteel zelfs in opbouw", gaf CEO Joris Tiebaut aan. Euclides en Zuidhaven zijn twee andere door de EU gesteunde projecten die afstralen op de wijk. José Menéndez, directeur van Euclides en projectleider van Zuidhaven, getuigde dat beide projecten het voor ondernemers makkelijker moet maken zich in Anderlecht te vestigen. En dat loont.

Hoewel het nut van Europese subsidies door niemand in twijfel wordt getrokken, toch zijn er kritische stemmen van mensen die er gebruik van konden maken. Om het politieke debat te lanceren getuigden zes actieve burgers uit de wijk over hun ervaring. Europees parlementslid Philippe Lamberts i (Ecolo), Staatssecretaris van het Brussels Gewest en Minister-President van de COCOF Christos Doulkeridis (Ecolo) en schepen van Anderlecht Fabrice Cumps (PS) gingen dieper in op de vragen van de getuigen (ook beschikbaar op Youtube) en uit het publiek.

Getuigenissen

  • Eralba Hoxhaj is maritiem ingenieur en behaalde haar diploma in Algerije. In België i volgde ze verschillende opleidingen waaronder een van Kurasaw om haar te helpen een job te vinden. Maar toch valt ze nog steeds ten laste van haar echtgenoot. Hoe kan Brussel mensen helpen om een job te vinden?
  • Nicolae Ioan Chereij, ambachtelijk smid kreeg een microkrediet van Brusoc en Euclides om zijn bedrijf op te starten. Maar heel veel mensen willen dat ook en zij weten niet dat ze steun kunnen krijgen. Hoe komt dat?
  • Gennaro Gambacorta coordineert het Centrum voor geavanceerde Technologie (CGT) in Anderlecht. Denkt men ook genoeg aan vorming, aan opleidingssteun bij de besteding van Europese middelen?
  • Nicolas Decloedt is kok bij het project "Urban Farm" van de Slachthuizen. Europa steunt zeker de intellectuele expertise, maar kan ze dat ook doen als het gaat om manuele expertise?
  • Pascal Bauwens is verantwoordelijk voor een timmerbedrijf. Hij kreeg steun van Brusoc en Village Finance. Wanneer komt Europa uit haar ivoren toren en creëert het banden met de projecten die ze ondertsteunt?

"Brussel is niet gemengd genoeg", reageerde Philippe Lamberts meteen na de vragenronde. "Misschien 1% van de mensen die in de Europese instellingen i werken, wonen in deze buurt van Brussel!", verklaarde hij. Het tewerkstellingsbeleid moet voor hem ook grotendeels gevoerd worden door de nationale, regionale en lokale overheden, en niet door Europa. Maar de Europese Unie heeft wel haar verantwoordelijkheid voor de werkloosheid door een voortdurende nadruk op besparingen en het in orde brengen van de publieke uitgaven. Lamberts pleit voor een verhoging van de sociale standaarden in Europa, een harmonisering naar boven, die de sociale dumping tegengaat.

Christos Doulkeridis bemerkte een paradox in het Europese beleid. Waar Europa het duidelijk belangrijk vindt om te investeren in werk en vorming, vraagt het ook om de uitgaven voor investeringen te verminderen. "En er is nog werk aan de winkel als het om opleidingen gaat", gaf hij aan. En het belang van de KMO mag overigens niet worden vergeten omdat kleine en middelgrote ondernemingen bijdragen aan de creatie van duurzame jobs.

Schepen van Financiën in Anderlecht Fabrice Cumps merkte wel op hoe belangrijk de Europese fondsen blijven voor een gemeente als Anderlecht. "De gemeente beschikt over 10 miljoen euro aan financiële middelen om investeringen te doen, maar met dat geld poot men met moeite een publiek gebouw neer!"

De levendige discussie over Europese middelen in Brussel kaderde in een reeks debatten die over heel Europa worden gehouden in het kader van de Europese verkiezingen. Met dit soort conferenties wil het Europees Parlement het debat over de Europese Unie gaande houden en de burgers tonen dat ook hun Europese stem op 25 mei 2014 een verschil kan maken. Het debat werd georganiseerd door het Informatiebureau van het Europees parlement in België en het Europe.Brussels Liaison Office.

REF. : 20131206AVI30006