Europarlementariërs over betrekkingen EU met Rusland, China en VS

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 9 januari 2014.

De EU wordt niet alleen op binnenlands gebied geconfronteerd met veel uitdagingen. Op wereldschaal zal zij moeten zoeken naar manieren om succesvol samen te werken met haar internationale partners zoals de VS, Rusland en China. De resultaten zullen invloed hebben op veel terreinen: van de economie tot terrorismebestrijding. Lees verder om erachter te komen wat een aantal EP-deskundigen zeggen over de uitdagingen en de kansen.

Elmar Brok (Europese Volkspartij, Duitsland), voorzitter van de commissie Buitenlandse zaken

Met het ontvouwen van de eenentwintigste eeuw staat de EU voor meerdere gecompliceerde vraagstukken in de multipolaire wereld van vandaag. Om trouw aan haar Europese waarden en het gestelde doel van het vormgeven van een betere wereld te blijven, moet de EU zich bewust zijn van de individuele uitdagingen en kansen in de strategische partnerschappen, vooral met haar belangrijkste partners zoals de VS, China of Rusland. Voor 2014 betekent dit dat de EU haar rol als wereldmacht in de internationale arena moet blijven bewijzen op gelijke voet met anderen, wat een sterke wil vraagt van de lidstaten om met één stem te spreken!

Knut Fleckenstein (Socialisten & Democraten, Duitsland ), voorzitter van de Delegatie in de EU-Rusland parlementaire samenwerkingscommissie

De EU kan niet aanvaarden dat een land dat haar strategische partner wil zijn politieke en economische druk op andere landen uitoefent die bereid zijn om samen te werken met de EU. Echter, de afgelopen maanden heeft Rusland op verschillende manieren economische en politieke instrumenten gebruikt om een deel van de oostelijke buurlanden van de EU, zoals Armenië, Oekraïne en Moldavië onder druk te zetten.

De grootste uitdaging in de betrekkingen tussen de EU en Rusland zal zijn om verder te werken aan gemeenschappelijke doelstellingen en tezelfdertijd de huidige struikelblokken effectief aan te pakken.

Christian Ehler (Europese Volkspartij, Duitsland), voorzitter van de delegatie voor de betrekkingen met de Verenigde Staten

De belangrijkste uitdagingen en kansen in onze betrekkingen met de VS zijn de wederopbouw van het vertrouwen tussen Europa en Amerika, versterking van het partnerschap door middel van dialoog en nieuwe projecten zoals het trans-Atlantische handels- en investeringspartnerschap en het herinneren van gemeenschappelijke waarden, doelen en gezamenlijke aansprakelijkheid.

Crescenzio Rivellini (Europese Volkspartij, Italië), voorzitter van de delegatie voor de betrekkingen met de Volksrepubliek China

China bevindt zich - evenals de EU - op een belangrijk moment. De EU is geleidelijk uit de schuldencrisis aan het komen en onderneemt belangrijke structurele hervormingen. Ondertussen vertoont het groeimodel in China in toenemende mate spanningen en de Chinese leiders zelf hebben gewezen op de noodzaak van verdere hervormingen. Het EU-China partnerschap is essentieel voor groei en welvaart aan beide kanten en de twee zouden een aanpak op lange termijn moeten smeden om hun banden te verbeteren.

REF. : 20140108STO32103