Alejandro Cercas over de Trojka: Europa is geen schuldeisersclub

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 8 januari 2014.

EU-burgers hebben voor het eerst de gelegenheid om een bijdrage te leveren aan het opstellen van een verslag. Via onze LinkedIn groep kunt u advies geven aan Europarlementariër Alejandro Cercas i die belast is met de rapportage over de werking van de trojka (bestaande uit de Commissie, de ECB en het IMF) die economische programma's opstelt voor landen die financiële steun ontvangen. Volg ook de hoorzitting op 9 januari over de werking van de trojka. Wij spraken met Cercas over zijn verslag.

U hebt EU-burgers uitgenodigd om deel te nemen aan het opstellen van een verslag over de trojka. Dit initiatief is gestart in december. Hoe is dit tot dusver gegaan?

We zijn net begonnen maar tot zover is het een zeer positieve ervaring die ons helpt te luisteren naar een ieder die niet zijn mening kon uiten toen de economische aanpassingsprogramma's werden gemaakt. Ik hoop dat dit debat ons allen zal helpen iets te leren van deze pijnlijke jaren.

Europa i moet een democratisch symbool zijn, anders zal het mislukken . Het grootste probleem in de EU is niet de economische crisis maar het gebrek aan geloofwaardigheid van de EU in de ogen van de Europese burgers.

Het Europese project moet niet worden uitgevoerd door de technocratische mentaliteit van de Commissie of door de ministers in de Raad i met hun nationale focus. Het moet worden uitgevoerd door alle burgers, door het Europees Parlement i voor "Een echt verenigd en progressief Europa".

Wat zijn uw verwachtingen ten aanzien van de hoorzitting over dit onderwerp?

De hoorzitting zal ook een geweldige kans zijn om te laten zien dat terwijl sommige instellingen alleen rekening gehouden met de macro-economische effecten van de programma's , het Parlement de impact van de trojka op het dagelijks leven van de gewone mensen wil benadrukken. Het Parlement heeft al zijn bezorgdheid geuit over de sociale effecten op, bijvoorbeeld, werkgelegenheid, gezondheid, sociale integratie, armoede of dakloosheid.

Europa is gebouwd op het idee van een sociale markteconomie. Europa is geen schuldeisersclub en de economische dimensie van de Europese Unie i heeft geen uitsluitend of dogmatisch karakter. Integendeel, het EU-beleid moet en kan ten dienste staan van de Europese burgers.

REF. : 20140107STO32003