Johan de Witt terug van piratenjacht

Met dank overgenomen van Ministerie van Defensie (Def) i, gepubliceerd op zaterdag 21 december 2013.

“U speelde een cruciale rol bij het tegengaan van piraterij en het bouwen aan de stabiliteit en zelfstandigheid van Somalië en haar buurlanden”. Dat zei Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp vanmiddag tegen de bemanning van Zr. Ms. Johan de Witt. Het marineschip dat voor de kust van Somalië deelnam aan de antipiraterijmissie Atalanta, keerde na 4 maanden terug in Den Helder.

De Johan de Witt voerde patrouilles uit, beschermde koopvaardij en schepen varend voor het World Food Program van de Verenigde Naties i. Samen met de Australische HMAS Melbourne onderschepte het een piratengroep. Onder leiding van de Nederlandse commandeur Peter Lenselink fungeerde het amfibisch transportschip in deze periode ook als vlaggenschip voor het vlootverband van de Europese Unie i.

Oplossing op het land

Middendorp stelde dat piraterij op zee voor een belangrijk deel onder controle is, maar dat de echte oplossing op het land ligt. Wanneer mensen perspectief hebben op een normaal bestaan vluchten ze volgens hem niet meer in piraterij. Als platform voor de antipiraterijweek in Djibouti en drijvend leslokaal voor juridische seminars, maritieme veiligheidslessen en trainingen, droeg de Johan de Witt ook daaraan bij.

De 450-koppige bemanning, afkomstig van marine, land- en luchtmacht, kreeg voor de inzet op de wateren rond Somalië de Herinneringsmedaille Vredesoperaties. “De missie deed een beroep op alle capaciteiten die we in huis hebben en waarin u als eenheid optrad. U vormde een mooie combinatie van verschillende kleuren en smaken van de krijgsmacht’, aldus Nederlands hoogste militair.

Voor de rechter

De schijnwerpers richtte zich vandaag ook op officier van justitie van het arrondissement Rotterdam mevrouw Henny Baan. Zij zette zich de afgelopen jaren onvermoeibaar in om gevangen genomen piraten ook voor de rechter te krijgen. Namens de minister kreeg zij uit handen van de Commandant der Strijdkrachten het Ereteken van Verdienste in goud.