Eerste Kamer lette afgelopen jaar vooral op democratische legitimiteit Europees beleid
DEN HAAG (PDC) - De Eerste Kamer heeft in het parlementaire jaar 2012-2013 veel aandacht besteed aan de democratische legitimiteit van de Europese besluitvorming. De parlementaire betrokkenheid bij de totstandkoming van Europese maatregelen en de controle op deze maatregelen waren terugkerende thema's in de Eerste Kamer. Dat staat in het Jaarbericht van de Eerste Kamer.
Vooral de manier waarop de Eerste Kamer de Nederlandse begroting voortaan moet behandelen werd veelvuldig besproken, vanwege de wijzigingen die in het Europees Semester zijn aangebracht. Door deze veranderingen moeten begrotingsvoorstellen in het vervolg voor 1 januari van het betreffende begrotingsjaar aangenomen zijn door zowel de Eerste als Tweede Kamer. De begroting werd in het verleden echter vaak veel later door de Eerste Kamer in behandeling genomen.
De Europees voorgeschreven deadline van 1 januari zorgt er daardoor voor dat de begrotingsbehandeling sneller moet worden afgewerkt, of er eerder mee moet worden begonnen. Dit kan echter inbreuk doen op het in de grondwet vastgestelde budgetrecht van de Eerste Kamer en daarmee aan de democratische legitimiteit.
De Eerste Kamer heeft in het parlementaire jaar 2012-2013 daarom geprobeerd de begrotingsbehandeling aan te passen en de procedures te veranderen. Hierdoor moet de Eerste Kamer ook in het vervolg genoeg tijd krijgen om de begroting goed te kunnen behandelen.