EP deze week: Bankenunie, bewaking van de zeegrenzen, hoorzittingen NSA

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 2 december 2013.

Deze week komen de leden in de commissies en de fracties bijeen om zich voor te bereiden op de plenaire vergadering van volgende week. In de commissies deze week een stemming over het opzetten een EU-systeem en fonds voor de afbouw van banken in moeilijkheden en over een verslag over zoek- en reddingsoperaties van vluchtelingen op zee. Er zullen ook twee hoorzittingen zijn over het afluisterschandaal door de NSA, de Amerikaanse veiligheidsdienst.

De commissie Economische en Monetaire zaken stemt over het opzetten van een EU-instantie die in moeilijkheden verkerende banken kan herstructureren of sluiten en over een fonds, gefinancierd door de banken, om schuldeisers van failliete banken schadeloos te stellen en zo te beperken dat hiervoor publiek geld wordt uitgetrokken. De commissie zal ook stemmen over de kandidaat voor de raad van commissarissen van de ECB, de Française Daniele Nouy.

De Commissie burgerlijke vrijheden stemt op donderdag over bindende regels voor zoek- en reddingsoperaties van immigranten in gevaar op zee door het agentschap voor grenscontrole, Frontex.

Onder de naam ReACT wordt in aanloop naar de verkiezingen van 2014 een serie publieke debatten georganiseerd. Deze donderdag een debat in Frankfurt met als thema geld.

De commissie burgerlijke vrijheden stemt op donderdag over de mogelijkheid tot snelle huiszoekingen en andere onderzoeken door de politie op verzoek van hun collega's in andere lidstaten.

De eerste schriftelijke bijdragen over de gevolgen van het Amerikaanse afluisteren voor de huidige trans-Atlantische overeenkomsten en over veiligheidsvraagstukken zullen tijdens de parlementaire onderzoeken naar het NSA- schandaal worden onderzocht.

De Europese Book Prize 2013 wordt op woensdag in een ceremonie georganiseerd door het Europees Parlement uitgereikt. Voorzitter Martin Schulz zal het evenement openen.

De Negende World Trade Organization ministeriële conferentie zal worden gehouden in Bali, Indonesië, van 3 tot 6 december. Een delegatie van Europarlementsleden zal deze conferentie bijwonen.

EP-Voorzitter Schulz brengt op maandag en dinsdag een bezoek aan Den Haag waarbij hij ook de Nederlandse premier, Mark Rutte, zal ontmoeten.

De website over de Europese verkiezingen is nu online met informatie over de verkiezingen en de partijen. Bezoek de verkiezingswebsite via de link aan rechterzijde.

REF. : 20131202STO29501