Nederland wil economische post in nieuwe Europese Commissie

dinsdag 26 november 2013

DEN HAAG (PDC i) - Nederland probeert een zware economische commissarispost in de nieuwe Europese Commissie i te krijgen. Dat melden bronnen binnen het kabinet aan het Financieele Dagblad. Er wordt vooral gedacht aan de posten Handel i of Mededinging.

Het bericht is opmerkelijk, aangezien zaterdag naar buiten kwam dat het kabinet sterk aan het lobbyen was om minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans i op de commissiepost van Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid i te krijgen. Die lobby is echter gestaakt nadat voor het kabinet duidelijk werd dat de post onhaalbaar zou zijn voor Nederland.

Daardoor heeft Nederland zijn vizier verzet naar een economische portefeuille. Handelsnatie Nederland heeft immers groot belang bij de post Handel, zeker nu de EU voornemens is om in de komende jaren vrijhandelsovereenkomsten met de VS en Japan te sluiten. Hoewel ook de portefeuille Economische en Monetaire Zaken door het kabinet wordt begeert, lijkt die post zeer onwaarschijnlijk door het voorzitterschap van minister Dijsselbloem i in de Eurogroep i

Bron: Het Financieele Dagblad