Brussel akkoord met begroting Nederland

vrijdag 15 november 2013
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - Brussel gaat akkoord met de Nederlandse begroting voor 2014, hoewel het begrotingstekort ook volgend jaar nog boven de Europese norm uitkomt. De regering lijkt echter effectieve maatregelen te hebben getroffen om het tekort terug te dringen.

Dat stelde de Europese Commissie i vrijdag in Brussel bij de presentatie van haar commentaar op de ontwerpbegrotingen van eurolanden i. Het was de eerste keer dat de commissie over de budgetplannen van landen in de eurozone oordeelde.

De commissie maant Nederland zich strikt aan de begroting te houden. Volgens Brussel voldoet het ontwerp aan de regels, maar is er geen speelruimte meer.

,,Het oordeel van Rehn vandaag is een ondersteuning van de ingeslagen weg'', zei minister Jeroen Dijsselbloem i (Financiën) in een reactie. ,,Voor het kabinet is het op orde brengen van de overheidsfinanciën een van de speerpunten. Zoals verwacht heeft het kabinet met het pakket van 6 miljard euro aan structurele maatregelen voor volgend jaar voldaan aan de opdracht zoals de Europese Commissie die had gegeven. Er is nog steeds een tekort, dus we zijn er nog niet."

In Den Haag zei vicepremier Lodewijk Asscher na de wekelijkse ministerraad dat de opdracht van Brussel aan Nederland is om ,,vol te houden'' met de hervormingen, het op orde brengen van de overheidsfinanciën en het langzaam maar zeker weer de economie aan het draaien krijgen. Als dat lukt is er reden voor optimisme, zei Asscher.

Met de kritische analyse van de conceptbegrotingen hoopt Brussel een nieuwe schuldencrisis in de eurozone voorkomen. ,,De adviezen van de commissie over de begrotingsplannen steunen de lidstaten van het eurogebied in hun streven naar een sterkere groei en duurzame overheidsfinanciën'', stelde verantwoordelijk Europees Commissaris i Olli Rehn i.

De commissie wil op tijd kunnen ingrijpen, bijvoorbeeld als een land onvoldoende zijn tekort of overheidsschuld afbouwt. Maar de commissie kan een land ook dwingen meer hervormingen door te voeren om de economie of werkgelegenheid aan te zwengelen.

Brussel noemt het ,,geruststellend'' dat in geen enkele begroting ernstige tekortkomingen zijn ontdekt. Vier landen in de eurozone werden niet onderzocht, omdat zij onder een speciaal economisch steunprogramma vallen (Griekenland, Portugal, Cyprus, Ierland).

(c) ANP 2013, alle rechten voorbehouden