'Concurrentie op het spoor kan Nederland 300 miljoen besparen'

woensdag 13 november 2013
gewijzigd

DEN HAAG (PDC) - Het Vierde Spoorwegpakket van de Europese Commissie i kan ons land 300 miljoen euro per jaar besparen. Dit concludeert onderzoeksbureau Twynstra Gudde, dat in opdracht van spoorbedrijven Arriva, Connexxion en Veolia onderzoek deed naar de Commissieplannen. Kern van het pakket is dat het spoor na 2020 niet meer automatisch aan overheidsbedrijven als NS en Deutsche Bahn wordt gegund, maar dat ook andere vervoerders kunnen meedingen.

In Nederland is het hoofdnet tot 2025 onderhands aan de NS gegund, maar Twynstra benadrukt het belang van een open markt op het spoor. De NS moet daarvoor drempels wegnemen die het concurrenten onmogelijk maken om toe te treden. Ook moet er openheid van zaken komen over de kosten en opbrengsten van spoortrajecten.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM i) concludeerde eerder deze week al dat de NS een te machtige positie heeft bij onder meer de exploitatie van stations en het OV-chipkaartsysteem. Trans Link Systems (TLS), voor 68 procent eigendom van de NS, is verantwoordelijk voor de OV-chipkaart. In het Vierde Spoorwegpakket zijn maatregelen opgenomen die een einde moeten maken aan monopolies zoals die van TLS op het gebied van ticketsystemen. Omdat het pakket pas op zijn vroegst in 2018 in werking zal treden, adviseert de ACM de Nederlandse overheid om al eerder met een regeling te komen.

Het Europees Parlement i debatteert in februari 2014 over een nieuwe richtlijn voor meer concurrentie op het spoor.

Bronnen: