Commissie Europese Zaken brengt werkbezoek aan Turkije

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op woensdag 16 oktober 2013.

Een delegatie van de vaste commissie voor Europese Zaken brengt van maandag 21 tot en met vrijdag 25 oktober een werkbezoek aan Turkije. Het centrale thema is de toetreding van Turkije tot de EU. Tijdens het werkbezoek zullen de Kamerleden zich een beeld vormen van de laatste politieke en maatschappelijke ontwikkelingen en de voortgang van de Turkse voorbereidingen op het EU-lidmaatschap.

Ankara

De eerste twee dagen van het werkbezoek vinden plaats in de Turkse hoofdstad Ankara. Op maandag 21 oktober krijgen de Kamerleden een briefing van de Nederlandse ambassadeur Ron Keller. Daarna worden ze ontvangen in het Turkse parlement, waar zij zullen spreken met de commissies die belast zijn met Europese Zaken, Justitie en Constitutionele Hervormingen. Aansluitend volgt een ontmoeting met collega-parlementariërs uit de Turks-Nederlandse Vriendschapgroep.

Dinsdag 22 oktober krijgen de Kamerleden een briefing van de EU-delegatie, waarna zij een gesprek hebben met minister Egemen Bağış van Europese Zaken. De economische ontwikkelingen zijn vervolgens het onderwerp van gesprek tijdens een werklunch, waaraan onder anderen vertegenwoordigers van het IMF en de Wereldbank i en Turkse academici deelnemen. In de middag volgen gesprekken met minister Ahmet Davutoğlu van Buitenlandse Zaken en de directeur-generaal van het Directoraat van Religieuze Zaken. Aan het einde van de dag is er een werkdiner met een aantal journalisten, academici en vertegenwoordigers van denktanks.

Minderheden

Op woensdag 23 en donderdag 24 oktober bezoekt de delegatie de steden Diyarbakir en Gaziantep. Tijdens deze dagen staan de regionale ontwikkeling en de positie van minderheden centraal. De delegatie zal diverse ontmoetingen hebben met vertegenwoordigers van het lokale bestuur en het maatschappelijk middenveld. Ook zullen er ontmoetingen zijn met vertegenwoordigers van de Koerdische, Armeense en Syrisch-Orthodoxe bevolkingsgroepen. Aansluitend zal de delegatie een bezoek brengen aan de Turks-Syrische grens.

Istanbul

Op vrijdag 25 oktober bezoekt de delegatie Istanbul. Naar aanleiding van de protesten rond het Gezipark zal de commissie spreken met vertegenwoordigers van zowel de gemeente als diverse ngo’s over stedelijke vernieuwing en sociale impact. Aansluitend heeft de delegatie een werklunch met vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven en is er een ontmoeting met Nederlands-Turkse remigranten. Het programma wordt afgesloten met een persmoment.

Delegatie

Aan het werkbezoek nemen de volgende Kamerleden deel:

Twitter

Volg de activiteiten van de commissie voor Europese Zaken via Twitter: @EuZaTweedeKamer.