Parlementariërs: serieus optreden tegen rechts-extremisme

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 10 oktober 2013.

De recente moord op een Griekse activist beheerste woensdag het plenaire debat over de opkomst van rechts-extremisme in Europa. Volgens de meeste Parlementariërs is het een gevolg van een ontwikkeling die in alle EU-landen i speelt. Velen van hen vinden dat de EU meer oog moet hebben voor de zorgen van burgers, die gezien de aanhoudende crisis eerder geneigd zijn tot extremere denkwijzen.

Parlementariërs van alle politieke groepen erkennen dat angst, ontgoocheling en economische instabiliteit de ideale voedingsbodem vormen voor extreem-rechts. Bestaande wetgeving moet die bewegingen inperken. Tegelijkertijd moeten overheden en EU-instellingen i de bezorgdheid van burgers serieus nemen en hun beleid daarop aanpassen.

Meer specifiek vroegen Parlementariërs de Commissie de activiteiten van neonazistische organisaties binnen de EU te onderzoeken en een database op te zetten met meldingen van racistisch geweld.

Verschillende leden van rechtse partijen stellen dat alle extremistische bewegingen moeten worden aangepakt, ongeacht hun politieke kleur, omdat iedereen die een bedreiging vormt voor de democratie gevaarlijk is.

REF. : 20131004IPR21525