Parlement toch voor omstreden visserijafspraken EU-Mauritanië

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 8 oktober 2013.

Het Parlement heeft op dinsdag controversiële visserijafspraken tussen de EU en Mauritanië aangenomen. Dit gebeurde ondanks bezwaren van vooral Spaanse Parlementsleden i, die ontevreden waren over hogere vergunningkosten en beperktere mogelijkheden voor de visserij (zoals het verbod op het vangen van inktvis). Het voorlopige akkoord trad op 1 augustus 2012 in werking.

467 EP-leden stemden voor het akkoord, 154 tegen en 28 onthielden zich.

Het grootste bezwaar van de rapporteur, Gabriel Maro Adrover (EVP i, ES) - die tegen het akkoord stemde - ligt in het verbod op het vangen van inktvis. Hij vreest voor banenverlies in het Spaanse Galicië en op de Canarische eilanden.

Parlementsleden die voor het akkoord stemden, zijn van mening dat het akkoord duurzamer is dan de vorige afspraken. Ook is het in lijn met de nieuwe regels van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid die binnenkort in werking moeten treden. Verder vinden Parlementariërs dat het akkoord positief is voor de lokale bevolking: inwoners van Mauritanië worden in hun voeding voorzien door een Europese bijdrage. Ook levert het meer werkgelegenheid voor lokale vissers op.

In ruil voor € 70 miljoen per jaar mogen Europese vissers diverse vissoorten en schelpdieren vangen in de wateren rond Mauritanië. €3 miljoen daarvan gaat naar ontwikkelingshulp voor lokale visserijen. Op dit moment maken zeven Europese landen - waar onder Nederland - gebruik van het akkoord. Spaanse vissers profiteren veruit het meest. De overeenkomst met Mauritanië is de meest omvangrijke in vangst, variëteit van de te vangen vis en financiële bijdrage.

Het akkoord blijft tot eind 2014 in werking. Tot nu toe zijn de meeste vergunningen door Spaanse bedrijven gekocht, gevolgd door Frankrijk en verschillende andere landen.

Procedure: Instemming

REF. : 20131004IPR21514