Verslag Nederlandse inbreng EU-antipiraterijmissie (en)

Met dank overgenomen van Ministerie van Defensie (Def) i, gepubliceerd op dinsdag 1 oktober 2013.

Het vlaggenschip van de EU-antipiraterijmissie Atalanta, Zr. Ms. Johan de Witt, patrouilleerde voor de oostkust van Somalië. Aansluitend werd koers gezet richting de Seychellen voor een havenbezoek. Op zee kreeg het schip nieuwe voorraden van het Amerikaanse bevoorradingsschip USNS Patuxent. Een overzicht van Defensie-operaties in de week van 23 tot en met 29 september.

Een van de onbemande vliegtuigjes aan boord van Zr. Ms. Johan de Witt, een ScanEagle, stortte tijdens een patrouille nabij de Seychellen in zee. Het toestel is teruggevonden en geborgen. Naar de oorzaak van het incident wordt onderzoek gedaan. Voorlopig zijn alle vluchten met de ScanEagle aan boord stopgezet. De onbemande vliegtuigjes aan boord van de Johan de Witt zijn van een ander type dan degene die in Nederland vliegen.

Dieptemetingen

Het hydrografische team aan boord Zr. Ms. Johan de Witt voerde bij wijze van oefening samen met de Kustwacht van de Seychellen dieptemetingen uit dichtbij de noordoostkust van Mahe, het hoofdeiland van de Seychellen. De dieptemetingen werden uitgevoerd met een speciaal Mobiel Hydrografisch Pakket. De informatie over de zeebodem staat nu in de databases van zowel de Dienst der Hydrografie, als van de kustwacht van de Seychellen.

De Johan de Witt fungeert als stafschip voor de antipiraterijmissie Atalanta en heeft een internationale staf aan boord onder leiding van commandeur Peter Lenselink. Behalve het verstoren van de activiteiten van piraten, escorteren de marineschepen onder de vlag van de Europese Unie i kwetsbare schepen, varend voor het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties i. Onderdeel van de missie is ook het samenwerken op maritiem gebied met landen in Oost-Afrika en de Indische oceaan.

Beveiligingsteams

Een beveiligingsteam van mariniers, een zogenoemd Vessel Protection Detachment, was aan boord van MV Treasure van de firma Dockwise. Zij beveiligen het schip tegen mogelijke aanvallen van piraten op haar reis naar Galle in Sri Lanka. Na aankomst in de haven ging het team van boord en keerde terug naar Nederland.

Afrika

4 Nederlandse militairen arriveerden op Schiphol na een verblijf van enkele weken in Burundi. Zij verzorgden daar trainingen aan Burundese militairen in het kader van het African Contingency Operations Training & Assistance programma (ACOTA). Dit programma staat onder leiding van de Verenigde Staten en richt zich op het trainen van militairen uit verschillende Afrikaanse landen ter voorbereiding op inzet voor de missie van de Afrikaanse Unie in Somalië.

In Mali werd de Nederlandse onderofficier afgelost die de afgelopen maanden heeft meegewerkt aan de EU-missie in dat land. Deze missie richt zich op het herstellen van het gezag van de overheid door het trainen van de Malinese strijdkrachten. Het hoofdkwartier van de missie is gevestigd in de Malinese hoofdstad Bamako.

Midden-Oosten

2 Nederlandse militairen vertrokken vanaf Schiphol naar Syrië om daar te gaan werken op het hoofdkwartier van de VN-missie UNDOF. Deze United Nations Disengagement Observer Force Zone houdt toezicht op het staakt-het-vurenbestand tussen Israël en Syrië op de Golanhoogte.

Turkije

Kolonel Peter Koning droeg in Adana het commando over de Nederlandse Patriotmissie in Turkije over aan ranggenoot Erik Abma. De plechtigheid vond plaats op Incirlik Air Base in het bijzijn van Turkse, Amerikaanse en Duitse autoriteiten. Het personeel van de komende en vertrekkende rotatie stond aangetreden. Abma zwaait de komende vier maanden de scepter over 1 (NLD) Ballististic Missile Defence Task Force (1(NLD)BMDTF).

Video: commando-overdracht Patriotmissie

  • Download deze video

De Nederlandse bijdrage maakt deel uit van operatie Active Fence. Deze NAVO-missie is gericht op bescherming van Zuid-Turkije tegen Syrische aanvallen met ballistische raketten. De VS en Duitsland nemen eveneens aan deze operatie deel. De mannen en vrouwen van 1 (NL) BMDTF verzorgen de luchtverdediging van Adana.

Afghanistan

Nederlandse F-16’s, sinds november 2011 gestationeerd op Camp Marmal in Mazar-e-Sharif, verzorgden de luchtsteun aan Nederlandse eenheden en coalitiegenoten. Zij vlogen diverse verkenningsmissies boven provincies van Afghanistan. Ook ondersteunden zij een Amerikaanse eenheid in de provincie Paktika door hard en laag over te vliegen en zo hun aanwezigheid te tonen. De basis van de Amerikanen werd bedreigd door opstandelingen.

Op Kandahar Airfield in Zuid-Afghanistan werd een raketaanval uitgevoerd. Er was geen schade en er vielen geen gewonden. Op Kandahar zijn 4 Nederlanders gestationeerd voor logistieke ondersteuning.

Operaties binnen het Koninkrijk:

Grenspolitietaak marechaussee

De Koninklijke Marechaussee voorkwam een mogelijke ontvoering van een kind door de melding dat er mogelijk een kind zonder toestemming van de moeder door zijn vader werd meegenomen naar het buitenland. Enkele uren later kon de vader met zijn 1-jarig zoontje bij een vertrekpost door marechaussees worden gestopt. De vader, een Nederlander van 22 is aangehouden. Het kind is herenigd met de moeder.

De grenspolitietaak voert de Koninklijke Marechaussee uit onder gezag van de minister van Veiligheid en Justitie.

CBRN

Een eenheid van de Chemisch Biologisch Radiologisch Nucleair-compagnie ondersteunde de politie bij het doorzoeken van een woning in Waalwijk op chemische middelen. Er werd niets gevonden.

Defensie staat, als partner in de Nederlandse veiligheid, sinds december 2012, 24 uur per dag en 7 dagen per week klaar om Nederland in voorkomend geval te helpen bij een chemische, biologische, radiologische, of nucleaire (CBRN) dreiging of calamiteit. Het ministerie van Veiligheid en Justitie en het ministerie van Defensie maakten hierover een afspraak in het kader van de Intensivering Civiel Militaire Samenwerking (ICMS). Deze gegarandeerde CBRN-capaciteit bestaat uit een respons- en ontsmettingseenheid. De ontsmettingseenheid is uitgerust met middelen om materiaal en kritische infrastructuur te reinigen.

Explosieven

Explosievenruimers van Defensie kwamen meer dan 20 keer in actie voor het ruimen van explosieven, afkomstig uit de Tweede Wereldoorlog. 3 keer betrof het een geïmproviseerd explosief. Mijnenbestrijdingsvaartuigen van de Koninklijke Marine kwamen 9 keer in actie voor het ruimen van explosieven op zee.

Reddingshelikopters

Reddingshelikopters van Defensie, gestationeerd op Vliegbasis Leeuwarden, kwamen 5 keer in actie voor patiëntenvervoer. In alle gevallen werden de patiënten naar het Medisch Centrum Leeuwarden gebracht.