Geef uw mening over Europese wetgeving!

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op vrijdag 27 september 2013.

Europese regels uitgewerkt: Het zwarte gat van Europa? Geef uw mening!

De vaste commissie voor Europese Zaken is benieuwd naar uw mening over de parlementaire controle op het nieuwe systeem van Europese delegatiewetgeving. Op 9 oktober van 11:00-12:30 uur houdt de commissie daarover een rondetafelgesprek met experts. Centrale vraag in het gesprek is hoe tijdige zou kunnen worden geborgd. Daaraan voorafgaand vraagt de commissie uw mening over dat onderwerp.

Werkwijze

Europese wetgeving wordt vaak algemeen opgesteld. Om die wetgeving goed te kunnen uitvoeren in de hele Europese Unie, moeten de details van die wetgeving nog worden vastgesteld. Dit gebeurt vaak door werkgroepen van ambtenaren en experts (zogenaamde comitologie-comités). Het gaat hier dus niet om het maken van nieuwe regels, maar om afgeleide regelgeving.

Effect op lidstaten

Die afgeleide regelgeving bevat echter vaak wel zaken die de lidstaten raken. Bovendien vinden de procedures plaats buiten het zicht van de nationale parlementen. In de EU is hierover nieuwe regelgeving in voorbereiding, de regering heeft hierover een eerste beoordeling aan de Kamer toegezonden (te vinden onder Kamerstuk 22 112, nr. 1674).

Geef uw mening

Ter voorbereiding van de leden voor het rondetafelgesprek worden (juridische) experts en vertegenwoordigers van publieke of private organisaties die in de praktijk met de gevolgen van de uitvoeringsregels worden geconfronteerd, opgeroepen voor vrijdag 4 oktober hun ervaringen en opinie met de leden te delen. Dit kan via het emailadres cie.eu@tweedekamer.nl.