Tweede Kamer discussieert over bevoegdheden EU

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op vrijdag 20 september 2013, 8:56
gewijzigd.

19 september 2013, debat - Wat moet de Europese Unie regelen en welke taken en bevoegdheden kunnen beter op nationaal niveau liggen? De Kamer debatteert met minister-president Rutte en minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) over subsidiariteit.

"Europees wat Europees moet, nationaal wat nationaal kan." De regering is voor Europese samenwerking bij zaken als toezicht op de financiële sector, energie, klimaat, asiel en migratie. Maar andere onderwerpen zoals strafprocesrecht, directe belastingen en sociale zekerheid kunnen volgens Rutte en Timmermans beter op nationaal niveau worden geregeld. Op basis van een lijst met actiepunten willen zij binnen de EU de discussie aangaan, met als doel om te komen tot een bescheidener, soberder en tegelijkertijd effectiever Europa. De oppositie is kritisch over de lijst en een deel van de Kamer wil een verdragswijziging.

Oppositie is kritisch over lijst regering

De oppositiewoordvoerders zijn kritisch over de door de regering opgestelde lijst met punten die op nationaal niveau geregeld moeten worden. "Het kabinet fluit Europa terug", zegt Gerard Schouw (D66) met enig sarcasme. Jesse Klaver i (GroenLinks) spreekt over een "flutlijstje". "Klein bier, knikkergeld en kruimels" is de typering van  Louis Bontes i (PVV). Volgens Gert-Jan Segers i (ChristenUnie) stelt de regering de status quo te weinig ter discussie. Harry van Bommel i (SP) betoogt dat de lijst slechts bestaat uit kleine stukjes van de overgedragen bevoegdheden.

Europese en nationale beleidsterreinen benoemd

Alle woordvoerders geven onderwerpen aan waar Europa zich niet mee zou moeten bemoeien. Ook de pro-Europese Schouw zegt dat zorg, sociale huisvesting en onderwijs nationale zaken zijn. Mark Verheijen i (VVD) noemt sport, cultuur en plattelandsbeleid als zaken waar Europa zich niet meer mee moet bemoeien.

Elbert Dijkgraaf i (SGP) wijst op de Nitraatrichtlijn, die Nederlandse boeren veel

bureaucratische regels bezorgt. Het aanpakken van de jeugdwerkloosheid en belastingontwijking zijn volgens Marit Maij i (PvdA) en Klaver onderwerpen waarop de EU juist meer zou kunnen doen. Maar Bontes vreest het ontstaan van een Europese superstaat en wil als enige uit de EU stappen.

Deel Kamer bepleit verdragswijzing

De regering vindt het wijzigen van Europese verdragen om nationale en Europese bevoegdheden beter af te bakenen geen begaanbare of wenselijke weg. Maij sluit zich daarbij aan. Maar Verheijen is wel voor verdragswijziging en ook Klaver is daar positief over. In zo'n verdragswijziging moet volgens Pieter Omtzigt i (CDA) dan worden geregeld dat een meerderheid van de lidstaten Europese regels kan afschaffen. Dijkgraaf wil dat Europese verdragen voortaan met een tweederdemeerderheid door het parlement worden geratificeerd.

De Kamer stemt op 24 september over de ingediende moties.