EP debat over Rusland-Oekraïne betrekkingen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 27 augustus 2013, 14:16.

De commissie voor buitenlandse zaken houdt een speciale vergadering om de Russische tactiek om Oekraïne af te schrikken van het ondertekenen van een associatie-en vrijhandelsovereenkomst met de EU te bespreken. Rusland heeft gewaarschuwd voor verdere handelsbeperkingen als Oekraïne door blijft gaan de banden met de EU te versterken. De implicaties van deze strategie worden besproken met enkele Oekraïense politici tijdens de speciale EP i bijeenkomst op 28 augustus. Volg het live op onze website.

De situatie zal worden besproken met Vitali Klitschko, de leider van de Oekraïense Democratische Alliantie voor Hervorming, en Arseniy Yatsenyuk, hoofd van de Politieke Raad van de Batkivshchyna partij.

Rusland wil dat Oekraïne zich aansluit tot de douane-unie die zij hebben met Wit-Rusland en Kazachstan, maar dit zou onverenigbaar zijn met de associatieovereenkomst van de EU.

Indien Oekraïne vooruitgang heeft geboekt op gebieden zoals de kieswet en het rechtssysteem, dan kan de associatieovereenkomst al op 28-29 november tijdens de top van het Oostelijk Partnerschap i in Vilnius worden ondertekend.

REF. : 20130826STO18102