Timmermans bespreekt mensenrechten met EU speciaal vertegenwoordiger Lambrinidis

Met dank overgenomen van Ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) i, gepubliceerd op dinsdag 27 augustus 2013, 11:04.

Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) en de speciaal vertegenwoordiger van de EU voor de mensenrechten, Stavros Lambrinidis, spraken gisteren over het mensenrechtenbeleid van de Europese Unie. Het gesprek richtte zich vooral op de dialoog van de EU met landen als Rusland en China. Hierbij kwam ook de toenemende druk op de LHBT-gemeenschap en de verslechterende mensenrechtensituatie in het algemeen in Rusland aan de orde.

Timmermans heeft zijn zorgen geuit over deze ontwikkelingen en benadrukt dat een sterk gezamenlijk EU-optreden nodig is. Lambrinidis benadrukte dat het actieve mensenrechtenbeleid van Nederland voor hem een grote steun is.

Volgens Timmermans en Lambrinidis kan het betrekken van het maatschappelijk middenveld helpen de dialoog met andere landen over mensenrechten te versterken. Invloedrijke landen buiten Europa moeten door de EU betrokken worden bij de strijd voor mensenrechten.

Stavros Lambrinidis is voormalig minister van Buitenlandse Zaken van Griekenland en voormalig vice-president van het Europees parlement. Een jaar geleden is hij gekozen als speciaal vertegenwoordiger van de EU voor de mensenrechten.