Deze week: dramatische gebeurtenissen in Egypte en Syrië, bedreigingen van Rusland naar Oekraïne

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 26 augustus 2013, 17:47.

Het zomerreces is voorbij en deze week worden de zaken hervat. De gebeurtenissen in Egypte zal het belangrijkste onderwerp zijn van de speciale bijeenkomst van de commissie voor buitenlandse zaken op 28 augustus, die zich ook zal richten op de toenemende spanningen tussen Oekraïne en Rusland. De ontwikkelingssamenwerkingscommissie zal een stemming houden over de EU-begroting van 2014 en discussiëren over de humanitaire situatie in Syrië. Verder zullen EP-leden i in hun kiesdistricten werken.

Naar aanleiding van recente dramatische ontwikkelingen in Egypte heeft de commissie voor buitenlandse zaken op woensdag 28 augustus om 09:00 een buitengewone vergadering gepland. EP-leden zullen achter gesloten deuren bespreken hoe de EU moet reageren.

Deze speciale bijeenkomst zal ook de politieke implicaties van de recente dreigementen van Rusland beoordelen omdat dit de handel met Oekraïne zou kunnen beperken, in het geval dat het land een associatie-en vrijhandelsovereenkomst met de Europese Unie i ondertekent. Dit gedeelte van de bijeenkomst kan live op onze website gevolgd worden.

EP-leden van de ontwikkelingssamenwerkingscommissie zullen op 28 augustus stemmen over de amendementen i van het ontwerp van de EU-begroting voor 2014. Zij zullen een debat houden over de humanitaire situatie in Syrië en in de Centraal-Afrikaanse Republiek, en ook zullen zij de duurzame ontwikkeling en het witwassen van geld te bespreken.

Ook zal deze week een delegatie van de commissie verantwoordelijk voor de interne markt en consumentenbescherming Athene bezoeken om de Griekse autoriteiten te ontmoeten, omdat Griekenland het voorzitterschap van de Raad van de EU in de eerste helft van 2014 zal overnemen.

REF. : 20130724STO17557