Superdiversiteit: een nieuwe visie op integratie, Grozny

Kalender (Bron: swedeandsour / iStock.com)
swedeandsour / iStock.com
datum 14 november 2013 19:30
plaats Grozny, België
organisatie deBuren

Oude labels als ‘autochtoon' en ‘allochtoon' voldoen allang niet meer om de bevolking van hedendaagse grote Europese steden te beschrijven. De vroegere ‘autochtonen' maken steeds meer een minderheid uit en de ‘allochtoon' is zowel de werkloze schoolverlater als de hoopgeleide professional of diplomaat. Samen vormen zij de stad van nu. Maurice Crul (VU Amsterdam) stelt zijn boek Superdiversiteit voor en gaat onder leiding van diversiteitexperte Meryem Kanmaz in gesprek met partijvoorzitter Wouter Van Besien (Groen).

Superdiversiteit (Maurice Crul, Jens Schneider en Frans Lelie):

Amsterdam is sinds 2011 een majority minority city. De autochtone bevolkingsgroep is officieel een minderheid geworden. In de leeftijd onder de vijftien jaar is nog slechts een derde van de jongeren van autochtoon-Nederlandse afkomst. Kortom: grote steden worden superdivers, zowel in Nederland als in andere West-Europese landen. Maar het ontbreekt vooralsnog aan een intellectueel perspectief op deze ontwikkeling.

Superdiversiteit biedt een nieuw vergezicht in het integratiedebat door de voorwaarden te schetsen van een grootstedelijk toekomstscenario van hoop. We staan op een kruispunt. Deze internationaal vergelijkende studie laat zien dat in steden waar kinderen van migranten in het onderwijs en op de arbeidsmarkt kansen krijgen zich een hoopvolle toekomst aftekent. De succesvolle tweede generatie neemt daar het voortouw in de emancipatie. Hoog opgeleide jongeren propageren in de eigen gemeenschap de gelijkheid van mannen en vrouwen en het individuele recht op zelfbeschikking met betrekking tot seksualiteit.

Het superdiversiteitsperspectief biedt een nieuwe kijk op de stedelijke samenleving. Een perspectief waarin een groeiende groep stedelingen overtuigd intolerant is ten opzichte van intolerantie en beperking van persoonlijke vrijheden. Daarmee dient zich een progressief alternatief aan voor de problematische kanten van het multiculturalisme, dat tolerantie vroeg ten aanzien van álle culturele opvattingen en gewoontes, ook die welke tot intolerantie ten opzichte van anderen leidden.

Over de sprekers

Maurice Crul bekleedt de leerstoel Onderwijs en Diversiteit aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en is hoogleraar aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij is socioloog en bekend van zijn internationaal vergelijkende onderzoeken naar school- en arbeidsmarktloopbanen van kinderen van migranten.

Wouter Van Besien is de voorzitter van de politieke partij Groen. Hij is licentiaat in de sociologie en behaalde aan de Universiteit van Hull de graad van master of arts in developing area studies. Op 22 mei 2013 schreef van Besien een Pleidooi voor Culturele Vrijheid over Superdiversiteit in Vlaanderen en Brussel.

Meryem Kanmaz is doctor in de politieke en sociale wetenschappen en promoveerde op organisatievorming bij Marokkaanse en Turkse moslims in de diaspora aan de Universiteit Gent. Zij is tevens een van de oprichters van het expertisecentrum islamitische culturen in vlaanderen MANA en publiceert over diversiteit en samenleven.

Organisatie: deBuren

Podcasts

#271 - Maurice Crul over Superdiversiteit

Download (30.22mb)

#272 - Maurice Crul, Wouter Van Besien en Meryem Kanmaz over Superdiversiteit

Download (40.9mb)

#273 - vragen uit het publiek aan Wouter Van Besien en Maurice Crul over Superdiversiteit

Download (24.45mb)

Foto's

Documenten

Maurice Crul heeft op 22 maart 2013 zijn oratie uitgesproken met de titel Superdiversiteit. Een nieuwe visie op integratie. De volledige tekst kunt u hier downloaden.

Het boek Superdiversiteit is voor 15 euro te bestellen bij VU Uitgeverij of te downloaden op ELITES: Pathways to Success.


1.

Meer over...