WHO: EU moet AIDS bestrijden in Oost-Europa
DEN HAAG (PDC) - Het aantal AIDS-sterfgevallen in Oost-Europa en de voormalige Sovjet-Unie is in de afgelopen tien jaar explosief gestegen, terwijl de EU zich in de strijd tegen AIDS nog altijd focust op ontwikkelingslanden. Experts vrezen dat hierdoor een ware gezondheidstijdbom op de oostgrens van de EU komt te liggen.
In de afgelopen tien jaar heeft de internationale gemeenschap aanzienlijke resultaten geboekt in de behandeling en preventie van AIDS. Vooral na de oprichting in 2002 van het Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria werden spectaculaire dalingen in sterftecijfers geregistreerd. In Ethiopië daalde het aantal met 46%, in Zimbabwe met 61% en in Botswana zelfs met 77%.
Deze trend geldt echter niet voor Oost-Europa. Alhoewel het aantal AIDS-doden in geen verhouding staat tot de aantallen in Afrika, is de toename van sterfgevallen enorm. Stierven er in Oekraïne in 2001 nog 9.000 mensen aan AIDS, in 2011 waren dat er 21.000, een toename van 133%. In Wit-Rusland was in dezelfde periode zelfs een stijging van 1000% (100 in 2001 tegen 1100 in 2011) te zien. In de EU-lidstaten i Bulgarije en Roemenië lagen de stijgingen boven de 200%.
De verspreiding van AIDS wordt in deze landen vooral veroorzaakt door besmetting via naalden bij drugsgebruik. Discriminatie en stigmatisering belemmeren de bestrijding van AIDS in deze regio. Op politiek niveau is veel moed nodig om de snel verspreidende epidemie uit de taboe-sfeer te halen en bijvoorbeeld te investeren in het verstrekken van steriele naalden aan verslaafden, aldus Nicolas Cantau, Oost-Europa expert bij het Global Fund. De hulp die Oekraïne inmiddels aan deze bevolkingsgroep biedt, heeft een positief resultaat. In de buurlanden is de situatie echter nog steeds heel zorgelijk.
Inmiddels heeft de World Health Organization (WHO) de EU opgeroepen om ook voor Oost-Europa een actieplan op te stellen ter bestrijding van AIDS. Zonder efficiënte hulp worden grote problemen voor de toekomst voorzien, want besmettelijke ziektes stoppen nu eenmaal niet aan de grens.