Visserijgeschil tussen Spanje en Gibraltar

maandag 5 augustus 2013

DEN HAAG (PDC i) - De Spaanse overheid overweegt maatregelen tegen het Britse gebiedsdeel Gibraltar vanwege een conflict over visserijgebieden. Dat maakte de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Jose Manuel Garcia-Margallo op 5 augustus bekend.

Het visserijgeschil verhoogt de spanningen tussen Spanje en Gibraltar; Spanje betwist de Britse zeggenschap over de enclave aan de Middellandse Zee. De dump van blokken beton in de zee bij de grens tussen de twee landen leidt tot nieuwe onenigheid tussen beide landen. Waar Gibraltar beweert dat de blokken kunstmatig rif voor vissen kunnen vormen en in het kader van EU-maatregelen tegen overbevissing te handelen, ziet Spanje de blokken als obstakel voor zijn vissersboten.

Spanje dreigt nu met het invoeren van vergoedingen voor het oversteken van de grens tussen Spanje en Gibraltar. Dit zou de inwoners van Gibraltar hard raken, omdat veel van hen werken in Spanje en de grens dus dagelijks moeten oversteken. Verder laat de Spaanse overheid weten dat wordt overwogen om het Spaanse luchtruim te sluiten voor vluchten van en naar Gibraltar. Ten slotte beraadt de Spaanse fiscus zich op het starten van een onderzoek naar Gibraltees onroerend goed in Spanje.

Bron: www.euractiv.com en www.bbc.co.uk